Sport

Bátor szívvel hős és gazdag is lett

Kerékpár. Az esélyesek előtt az újonc szlovén Tadej Pogacar ünnepelhetett a 107. Tour de France-on, Párizsban

A járvány miatt zaklatott sportvilág idei egyik legnagyobb meglepetése, hogy a hétfőn a 22. születésnapját ünneplő Tadej Pogacar újonc létére megnyerte a legnehezebb, legrangosabb országúti kerékpáros körversenyt, a Tour de France-ot.

Bátor szívvel hős és gazdag is lett
Történelmi győzelem: Tadej Pogacar első szlovénként nyerte meg a Tour de France országúti kerékpáros körversenyt
Fotó: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A szlovén Tadej Pogacar ugyan üstökösként robbant a profi kerékpársport élmezőnyébe, azonban a 107. Touron aratott győzelme nem volt teljesen előzmények nélküli. Tavaly megnyerte a kaliforniai körversenyt, a Vueltán pedig három szakaszgyőzelemmel és harmadik helyezéssel bizonyította kivételes tehetségét. Ezért indulhatott az arab  Emirates csapatában először a francia körversenyen, amelyen három szakaszt nyert. „Tadej magában hordozza a végzetét a nevében, amely bátor szívet jelent. Így nyerte meg a Tour de France-ot egy fiatal szlovén, aki Komendából, egy gorenjskai kis faluból származik. Szívvel és nagyszerűséggel kerekedett ellensége, a szél fölé, az időfutamon pedig megfordította a Tourt és a Lure-ből a La Planche des Belles Filles-ig tartó 36 kilométer alatt bolonddá tette a stopperórát. Ezek a kilométerek örökre megváltoztatták az életét” – írta La Gazzetta dello Sport szakírója.  

S valóban az utolsó előtti szakaszon csodát tett Pogacar, aki az időfutamon ledolgozta 57 másodperces hátrányát honfitársával, az összetettben vezető Primoz Rog­liccsal szemben. Teljesítménye valóban már-már emberfeletti, ezért gyanús. „Pogacara teljesítménye látványos, de nem természetfeletti. A szlovénnek általános doppingvádakkal kell szembenéznie, de ez méltánytalan, a teljesítménye megáll a legkritikusabb elemzésekkel szemben is” – a svájci Neue Zürcher Zeitung szerint.

„Az volt az álmom, hogy részt vegyek a Tour de France-on, és most megnyertem. Hihetetlen – mondta a győztes. – Elképesztő háromhetes kaland volt. Köszönetet kell mondanom mindenkinek, aki részt vett a verseny előkészítésében, a csapatomban és a családomnak is, segítségük nélkül nem nyerhettem volna.” Minden idők második legfiatalabb Tour-győztese 500 ezer eurót kapott az összetett elsőségért, 25 ezer eurót a Hegyek királya díjért, és további 20 ezer eurót a legjobb fiatal versenyzőnek járó fehér trikóért. Összesen több mint 200 millió forintnak megfelelő összeggel lett gazdagabb.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom