Sport

Pogacaré a sárga, a pöttyös és a fehér trikó a Touron

Kerékpár. Az utolsó előtti szakaszon csodát tett az ifjú szlovén bringás

Alberto Contador, hatszoros Grand Tour-győztes országúti kerékpáros, az Eurosport szakértője történelmi napnak nevezte a szombati időfutamszakaszt, amelyen az elmúlt bő száz év rekordja dőlt meg, a szlovén Tadej Pogacarnál csak egyszer nyert fiatalabb bringás a Tour de France 107 éves történetében.

Ehhez a vasárnapi záró futamot még persze le kellett hozni, de az utolsó napi síkon egy százalék esélyt sem adtak annak, hogy Pogacar ne tudja megőrizni az elsőségét.

Tadej Pogacar (UAE Emirates) épp ma 22 éves, két nappal a nagy napot megelőzően úgy indult el a Tour de France idei 20. szakaszán, hogy valami emberfelettire lesz szüksége ahhoz, hogy az egyéni indításos 36,2 km-es etapon – segítség nélkül – megpróbálja átírni az elmúlt hetekben történteket és a papírformát. Szlovén honfitársának, az addig vezető Primoz Roglicnak (Jumbo–Visma ) akár oda is lehetett volna adni a végső győzelmet, mert azt mindenki tudta, hogy az időfutam világbajnok és Giro d’Italia-győztes Tom Dumoulin (Jumbo–Visma) várha­tóan nyeri a napot, de az ő hátrányával az élre már nem kerülhetett. Ehhez képest Dumoulin kihajtotta a lelkét – és etapot sem nyert. Az újonc Pogacar viszont űridőt ment a hat kilométeres emelkedővel záruló, Lure és La Planche des Belles Filles közötti távon, és egyetlen versenynap alatt átírta az eredménylistát. Övé lett a sárga (összetett), a pöttyös (legjobb hegyi menő) és a fehér (legjobb 26 év alatti kerekes) trikó a zárónap előtt. Legutóbb 1972-ben a belga legendának, Eddy Merckxnek sikerült három trikót nyernie. Pogacar az összetettben 57 mp-ces hátrányából 59 mp-ces előnyt csinált a jól (de nem elég jól) menő és ötödikként beérkező Rogliccsal szemben. A szombati szakaszon az ausztrál Richie Porte (Trek–Segafredo) lett a harmadik, aki összetettben feljött a harmadik helyre.

Vasárnap ugyan még volt egy 122 km-es szakasz, de a tapasztalatok alapján ez már csak örömkerekezés és sprintfinálé a Champs-Élysées-n. Az etapot Sam Bennett (Deceuninck) nyerte, megőrizve a pontverseny győztesének járó zöld trikót, de az összetett nem változott. Le a kalappal a csapatok és a szervezők előtt: nézők előtt, versenyzői karantén nélkül le tudták hozni a háromhetest. w

Kapcsolódó írásaink