Sport

Nincs a régióban sikeresebb a Fradinál

Labdarúgás. Szergej Rebrov együttese csak a Dinamo Zagreb elleni sikerrel több pénzt keresett, mint bármelyik másik magyar futballklub negyedéves költségvetése

A harmadik akadályt is megugrotta a Ferencváros a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjében, ezzel bebiztosította, hogy ősszel a két nemzetközi kupa egyikének csoportkörében szerepelhessen. A BL főtáblájára a norvég Molde legyőzésével juthat.

Nincs a régióban  sikeresebb a Fradinál
Lovrencsics Gergő korai találatával kezdődött a meccs, Sigér és Uzuni alig érte utol a csapatkapitányt
Fotó: MH/Purger Tamás

A Ferencváros meglepte a Dinamo Zagrebet. Pedig ahogy az ismét elképesztő futómennyiséget produkáló Sigér Dávid is mondta a mérkőzés után, mintha a horvát játékosok tartottak volna a Fraditól. Mégis – alkalmasint ezt sugallta testbeszédük az egész mérkőzésen – egyetlen pillanatig sem gondoltak arra, hogy elbukhatnak. Nem meglepő, hogy a kiesést katasztrófának, drámának aposztrofálják a horvát sajtóban, utalva részben a sportbeli, részben az anyagi veszteségre is.

A Jutarnji List szerint semmi sem lett a BL-ből, az ötmillió euróból, amennyit a Dinamo kapott volna a győzelemért, semmi sem lett a 20 millió euróból, amennyit akkor kapott volna a klub, ha sikerül bejutnia a BL csoportkörébe. Az ötmillió már a Fradié, a húsz pedig hátha… (A Dinamo ellen nyert ötmillió euró, azaz nagyjából 1,765 milliárd forint több mint a hazai riválisok bármelyikének negyedéves költségvetése.)

A Ferencváros sorozatban a harmadik nemzetközi mérkőzését nyerte meg, a Djurgarden, a Celtic és a Dinamo Zagreb ellen is két gólt szerezve. Nagyon sokat jelentett Lovrencsics Gergő első BL-selejtezős gólja, mint ahogyan az is, hogy a játékosok maximálisan betartották a rebrovi taktikát. Mindvégig fegyelmezettek voltak, egyetlen kapu közeli szabadrúgást sem ajándékoztak az egyébként technikailag vitathatatlanul képzettebb ellenfélnek, a helyzeteket pedig, ahogyan Glasgow-ban is, szinte százszázalékosan kihasználták, miközben a kényszerűségből kétszer is átalakított védelem súlyos egyéni hiba nélkül „lehozta” a mérkőzést.

Az ukrán vezetőedző kiemelte, hogy csapata eddig már három kiemelt riválist búcsúztatott, majd ünnepelte a stadionon kívülről tomboló szurkolókat: mint elmondta, nem gondolta volna, hogy a fanatikusok onnan is 90 percen keresztül biztatják majd őket.

A mostani siker csak még inkább aláhúzta a kiváló sportközgazdász, Dénes Ferenc szavait, aki a Celtic elbúcsúztatása után úgy látta: „A Fradinál most nem egy kirakatcsapatot építettek, hanem egy olyan futballmárkát, amit Nyugat-Európából már ismerünk. Ez reményt adhat arra, hogy a Ferencvárosból egy valódi európai középcsapat legyen.” Véleményét érdemes összekapcsolni azzal a horvát ítélettel, amely szerint a Dinamo Zagreb elveszítette eddigi elsőségét a közép-európai régióban. Nyilván merészség lenne a címet rögtön a Ferencvárosnak vindikálni, de érdemes kiemelni: a magyar, a lengyel, a szlovák, a román, a szerb, a bolgár, a horvát, a macedón, a bosnyák, a montenegrói, a szlovén és a moldovai bajnok közül már csak a miénk van versenyben. A cseh Slavia a playoffkörben kapcsolódik be, az ukrán Sahtar eleve főtáblás.

Ehhez kapcsolódik, hogy a mostani rendszerben – értsd: a nemzetközi kupák csoportkörös szisztémájában – először fordul elő, hogy három egymást követő évben is szerepelhet magyar csapat az őszi csoportszakaszban. Az, hogy ebből lesz-e „királykategóriás” szereplés, a következő két hétben a Molde elleni meccseken dől el.

BL-selejtező, 3. forduló. Ferencváros–Dinamo Zagreb 2–1, Midtjylland–Young Boys 3–0, Makkabi Tel-Aviv–Dinamo Breszt 1–0, Qarabag–Molde 0–0 (tizenegyesekkel: 5–6), Omonia Nicosia–Crvena zvezda 1–1 (t.: 4–2).

Kapcsolódó írásaink