Sport

A csodagyerek a fellegekben ugrál

Armand Duplantis egy centivel megjavította Szergej Bubka 1994-ben felállított, 614 centiméteres szabadtéri rekordját

Rúdugrásban húszévesé a világ: a svéd Armand Duplantis egy centivel megjavította Szergej Bubka 1994-ben felállított, 614 centiméteres szabadtéri rekordját a római Gyémánt Liga-versenyen.

A csodagyerek a fellegekben ugrál
Armand Duplantis 615 centis ugrásával új világcsúcsot állított fel
Fotó: AFP/Andreas Solaro

Apjára ütött az Egyesült Államokban született és élő Armand Duplantis, aki svéd édesanyja miatt döntött úgy 2015-ben, hogy az európai ország színeiben fog versenyezni. Háromévesen ugrott először rúddal a kertjükben, hétévesen 386 centis korosztályos rekordot ért el, 17 évesen pedig már – amikor tíz centivel túlugrotta apja 580 centis egyéni rekordját – felnőtt svéd csúcstartó lett.

A két éve Európa-bajnokságot, tavaly világbajnoki ezüstérmet nyerő Duplantis remek formában kezdte az idényt, februárban 617-re, majd egy hét múlva 618 centire javította a francia Renaud Lavillenie fedettpályás világrekordját. Érdekesség, hogy a csütörtök esti római versenyen az első sikertelen kísérlete után az 580-on kiesett francia volt rekordertől kapott jó tanácsot, s másodjára sikerült átjutnia a 615 centi felett.

„Még mindig a felhők között lebegek − mondta Duplantis. − Csodálatos élmény, amikor minden összeáll, s valóra válik az álmod. Föleg egy ilyen bizonytalanul induló szezonban. A szabadtéri és a fedettpályás rekordot ugyan összevonták, de vágytam arra, hogy megjavítsam Bubka csúcsát. Ez a rekordjavítás teher is volt számomra, ezért megkönnyebbülést jelent, hogy sikerült."

Az ukrán Bubka 1984-ben ugrotta át a hatméteres álomhatárt, majd kilenc év alatt hatszor javított rekordot. A szakemberek szerint Armand Duplantis új csúcsa nem lesz hosszú életű, a még csak húsz éves szupertehetség többször megjavíthatja.

A római viadalon a másik „üstökös", a 24 éves norvég világbajnok Karsten Warholm 400 m gáton folytatja küzdelmét az amerikai Kevin Young 1992-es, 46,78-as világrekordjával: 47,07 másodpercet győzött, s minden idők legjobb tíz eredménye közül már öt az övé. 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom