Sport

Érik a kettős szlovén siker

Kerékpár. Az újonc kolumbiai Miguel Ángel López nyerte a királyszakaszt

A kolumbiai Miguel Ángel López nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny királyszakaszát, amelyen összetettben a szlovén Primoz Roglic 57 másodpercre növelte előnyét honfitársa, Tadej Pogacar előtt.

Érik a kettős szlovén siker
A kegyetlen hajrá előtt Sepp Kuss vezetett Roglic, Pogacar és López előtt
Fotó: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A 17. szakasz rajtja előtt a címvédő kolumbiai Egan Bernal – aki jó kezdés után tízperces hátrányba került az összetettben – feladta a versenyt. „Nem így terveztem, de jelen körülmények között nem dönthettem másképpen” – nyilatkozta a 23 éves bringás, aki nem indokolta meg a visszalépés okát, de augusztusban a Critérium du Dauphinét hátfájdalmak miatt adta fel, és a Touron is erre panaszkodott.

Távollétében is kolumbiai győzelem született a háromhetes viadal legnehezebb, 17. szakaszán, amelyen két kiemelt kategóriás hegy tette próbára a mezőnyt. A 2304 méter magas Col de la Loze-hegyen, egy nemrég leaszfaltozott meredek sípályán volt a befutó. A brutális emelkedőn a Touron újonc López jól hajrázott, és 15 másodperccel győzött Roglic előtt. „Nagyon kemény verseny volt, de tudtam, hogy kétezer méter fölött eljön az én időm. Fárasztó, de csodálatos nap volt, mert első szakaszgyőzelmemmel az összetettben is feljöttem a harmadik helyre. A célbaérkezés után a családomra gondoltam, nagyon hiányoznak” – nyilatkozta kissé meghatódva a 26 éves López.

A két szlovén versenyző párharcát 15 másodperccel Roglic nyerte, így 57 másodperccel vezet Pogacar és 1:26 perccel López előtt. Érik a ket-tős szlovén siker a 140. Touron.

Kapcsolódó írásaink