Sport

Milliókért doppingeseteket tussolt el

Csalás, korrupció, pénzmosás miatt két év börtönbüntetésre és félmillió eurós pénzbírság megfizetésére ítélték Lamine Diackot, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség korábbi elnökét Párizsban.

Milliókért doppingeseteket tussolt el
Két év börtönre ítélték a Nemzetközi Atlétikai Szövetség volt elnökét
Fotó: AFP/Martin Bureau

A 87 esztendős szenegáli ex-sportvezető 1999-től 2015-ig irányította a nemzetközi szövetséget, és júniusban elismerte, hogy szigorúbban kellett volna vezetnie a szervezetet, arra azonban nem tudott magyarázatot adni, hogy fia, Papa Massata Diack és vele kapcsolatban lévő társaságok 2011 és 2015 között miért utaltak 600 ezer eurónak megfelelő összeget a bankszámlájára.

Papa Massata Diack a szövetség marketingjogainak kezelőjeként állítólag több millió dollárt szedett be, de ennek az összegnek csak egy része, mintegy negyede került az IAAF kasszájába. A szervezet mintegy 46 millió dollár „visszaszerzésében” bízik a mostani jogi eljárás következményeként.

Diack ellen a vád többek között az volt, hogy körülbelül 3,45 millió eurót kapott orosz sportolóktól - átlagosan hat számjegyű összegeket - azért, hogy doppingeseteket tussoljon el. A bíróságon a tárgyalás korábbi szakaszában elhangzott, hogy ennek köszönhetően számos orosz atléta indulhatott nagy versenyeken, például a 2012-es londoni olimpián is.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom