Sport

Hatalmas botrány lett a Klasszikusból Párizsban

Labdarúgás. A Paris Saint-Germain–Olympique Marseille-mérkőzésen, a francia bajnokság első számú rangadóján néhány perc alatt öt játékost állított ki a játékvezető

Franciaországban nincsen „sima” PSG–Olympique Marseille-mérkőzés. A két rivális találkozóját ott Le Classique-nak, Klasszikusnak nevezik – de éppen olyan találó név lenne a Le Scandaleux, a Botrányos is. A két csapat vasárnapi rangadója öt kiállítást hozott.

Hatalmas botrány lett  a Klasszikusból Párizsban
Neymar (balra) magyarázza, hogy Álvaro (jobbra) majomnak nevezte
Fotó: AFP/Franck Fife

Az elmúlt években különösen kiemelt mérkőzésnek számított a Paris Saint-Germain–Olympique Marseille-rangadó a rendőrség számára is, de a „tusa” többnyire a szurkolók között zajlott.

Néha még meccs sem kellett hozzá: 2009 októberében, a madárinfluenza-járvány idején néhány órával a tervezett kezdés előtt halasztották el a marseille-i meccset, miután a PSG három játékosa megbetegedett. Miután a fővárosi klub szurkolói már a kikötővárosban voltak, az elnapolás ellenére a két tábor, nagyjából ötezer ember, egymásnak esett. A 2016-os párizsi Francia kupa-döntő napján harminc szurkolót tartóztattak le Párizsban, 2018-ban, miután négy év után először mehettek be a Parc des Princes-be az OM szurkolói, 137 széket és néhány vécét szétvertek. Idén augusztusban,
a PSG Bajnokok Ligája-döntős veresége napján a rendőrség megtiltotta a PSG-mez viselését Marseille-ben, a helyiek ellenben hevesen ünnepelték a francia bajnok vereségét.

Ezúttal a futballisták átvették az ultrák szerepét… A Marseille húsz meccs után nyert ismét az utóbbi évek sikercsapata ellen, mégpedig Párizsban, de nem erről marad emlékezetes a találkozó. Sokkal inkább arról, hogy a 2006-os világbajnokság botrányos, holland–portugál ütközetét idézte, amelyen az orosz Valentyin Ivanov bíró négy piros mellett 16 sárgát osztott ki.

Haladunk a korral, a Parc des Princes-ben a VAR is a játékvezető, Jérôme Brisard segítségére volt. Brisard 12 sárgát szórt ki – és öt játékost állított ki. Köztük Neymart, aki a koronavírus-gyanú miatt csak pénteken állt edzésbe. A brazil sztár egyébként később azt állította: azért veszítette el a fejét, mert a marseille-iek spanyol védője, Álvaro rasszista kifejezésekkel hergelte őt. Ángel Di María a brazil pártjára sietett a maga módján – leköpte az agresszort. Neymar a pályáról levonulva többször azt mondta a bírónak: „Rasszizmus, nem!” – miközben Álvaróra mutatott.

A meccs után a Twitteren azt írta, sajnálja, hogy nem az arcába ütött Álvarónak, aki szerinte az egész mérkőzésen provokálta. Különösen érdekessé teszi az esetet, s jelzi, hogy a brazil nem utólag magyarázkodik, hogy már az első félidőben szólt a játékvezetőnek arról, hogy González rasszista megjegyzéseket tesz rá.

„Neymar egy kicsit ideges volt, remélem, ehhez semmi közünk. És azt, hogy ez nem rondít bele a győzelmünkbe. Nincs helye rasszizmusnak a labdarúgásban, de nem hinném, hogy erről lett volna szó” – nyilatkozott André Villas-Boas, az Olympique Marseille portugál trénere. Neymaron kívül a párizsiak közül Kurzawa és Paredes, a másik oldalról Benedetto és Amavi kapott piros lapot.

A párizsi sztárcsapat legutóbb 1984 őszén rajtolt két bajnoki vereséggel – majd nem sokkal később meglepetésre kikapott a Videotontól az UEFA-kupában.

Ugye, milyen régen volt?

Kapcsolódó írásaink

Szalah az Anfielden: ilyen még nem volt

ĀLabdarúgás. A bajnok és az újonc hétgólos látványos csatát vívott egymással a Premier League 2020–2021-es idényének nyitónapján, az Arsenal és a Leicester is triplázott