Sport

Optimisták a tokiói olimpia rendezői

Miközben tombol a koronavírus-járvány az egész világon, a tokiói olimpiai szervezői bíznak abban, hogy az idén elhalasztott nyári játékokat jövőre meg tudják rendezni. Ennek érdekében beengedik a külföldi sportolókat Japánba, hogy a hazai versenyzők minél jobban fel tudjanak készülni a jövő évre tokiói olimpiára.

Optimisták a tokiói olimpia rendezői
Lehetséges, hogy a tokiói olimpiai játékokon korlátozzák a szurkolók részvételét, de a szervezők el akarják kerülni annak lehetőségét, hogy egyáltalán ne legyenek nézők
Fotó: AFP/Behrouz Mehri

Elsőként a japán kosárlabda- és röplabdaligában térhetnek vissza a légiósok az októberben esedékes szezonrajt előtt. A statisztikák szerint kosárlabdában a tíz legjobb játékosból hatan külföldiek voltak az előző idényben, míg röplabdában csapatonként egy Ázsián kívüli szerepelhet.

A kosárlabda élvonalban szereplő Niigata Albirexet erősítő, magyar válogatott Allen Rosco már egy ideje a szigetországban tartózkodik, és rendre kiválóan szerepel a felkészülési meccseken. A kosárlabdához és a röplabdához később csatlakozhat az asztalitenisz, a rögbi és a golf is.

A légiósok csak friss negatív koronavírus-teszttel léphetnek be Japánba, ahol elsőként 14 napos karantén vár rájuk. A japán kormány arra használja fel a külföldi sportolók beengedését, hogy tesztelje a beutazási ellenőrzés hatékonyságát a 2021-re halasztott olimpia és paralimpia előtt. 

Tosiro Muto, a Tokyo 2020 vezérigazgatója szerint, lehetséges, hogy a játékokon korlátozzák a szurkolók részvételét, de szerinte el akarják kerülni annak lehetőségét, hogy egyáltalán ne legyenek nézők. A vezérigazgató elmondta, a vírus elleni vakcina nem volt előfeltétele a játékoknak, de az egészségügyi szakértők kétségbe vonták, hogy a játékok oltás nélkül is megtarthatók-e.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom