Sport

Megmentette veretlenségét a BL-győztes

Kézilabda. Nem sikerült visszavágniuk a zöld-fehéreknek a rosztovi pofonokért a Bajnokok Ligájában

A magyar−orosz pontpárharc 1–3, mert a vendég Rosztov-Don 26−25−re legyőzte az FTC-t Érden, a Győr pedig döntetlent harcolt ki Moszkvában a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában.

Megmentette veretlenségét a BL-győztes
Kovacsics Anikó, a Fradi egyik legjobbja fájlalta az egygólos vereséget
Fotó: MTI/Mónus Márton

A járvány miatti féléves kényszerszünet után játszottak újra kézilabda Bajnokok Ligája-mérkőzést. A nyitó fordulóban a Győr a CSZKA Moszkva vendége volt, és a fordulatos mérkőzésen nem látszott, hogy a sorozatban háromszoros BL-győztes ETO az újonc orosz együttessel mérkőzik. A zömében külföldi sztárjátékosokkal kiálló Győr nagyon rapszodikus teljesítményt nyújtott, hiába vezetett két góllal is, az 53. percben az oroszoknál volt az előny (26−23). Az egyenlítés után az izgalmas hajrában ismét előnybe került a Moszkva, ám Görbicz három másodperccel a vége előtt szenzációs góllal megmentette csapata veretlenségét. Ebben döntő szerepe volt Amandine Leynaud teljesítményének is, s francia kapus bravúrosan védett, így az ETO megjavította a BL-rekordját, 2018 januárja óta, már 38 mérkőzésen veretlen.

A Ferencváros az elmúlt években sok „pofont” kapott a Rosztov-Don csapatától − 11 mérkőzésen nyolc vereség −, amiért úgy nézett ki, hogy végre visszavághat. Az FTC nyáron megerősítette a keretét, az orosz sztárcsapattól pedig távozott − a korábban a Győrrel sikeredző − Ambros Martín. A spanyol szakvezetőt eddig remekül pótolja másodedzője, Hlavaty Tamás. Az új svéd vezetőedző, Per Johansson egyelőre nem csatlakozhatott a csapathoz.

Az Elek Gábor irányította FTC azonban hiába küzdött elismerően, támadásban és védekezésben is sokat hibázott, ezért vereséget szenvedett. „Az egygólos vereség mindig fájó, mert tűzközelben voltunk, de nem sikerült egyenlíteni − nyilatkozta a hazai csapat egyik legjobbja, Kovacsics Anikó. − Az első félidőt kicsit odaadtuk az oroszoknak, mert hátul nem voltunk elég feszesek.”

Az agresszívabb védekezésről beszélt a mérkőzés után a hétgólos Klujber Katrin is: „Csalódott vagyok, mert ha a védekezésünk hatékonyabb, nyerhettünk volna. Ehhez persze az is kell, hogy a ziccereket belőjük.” Elek Gábor szerint az is hiba volt, hogy sok labdát bután eladtak, ezzel segítve a Rosztovot.

Női BL, csoportkör, 1. forduló. A csoport: FTC−Rosztov-Don (orosz) 25–26 (12–16). B csoport: CSZKA Moszkva−Győri Audi ETO 27–27 (14–14).

Kapcsolódó írásaink