Sport

Kizárásával kisebb vagyont veszített Djokovic

Tenisz. A szerb világelső leléptetése után férfi egyesben új bajnoka lehet a US Opennek – Eljött a trónkövetelők ideje

Novak Djokovic a labdájával véletlenül eltalált egy vonalbírót, emiatt a férfi torna legnagyobb esélyesét leléptették az amerikai nyílt teniszbajnokság nyolcaddöntőjében. Ezzel nyílt lett a férfi egyes is a US Openen.

Kizárásával kisebb vagyont veszített Djokovic
Bocsánatot kért Djokovic a labdával eltalált vonalbírótól
Fotó: AFP/Getty Images/Al Bello

Egyetlen meggondolatlan mozdulat miatt az erkölcsi mellett jelentős anyagi kár is érte Novak Djokovicot, aki formája alapján megnyerhette volna pályafutása 18. Grand Slam-tornáját New Yorkban, amiért hárommillió dollárt – 914 millió forintot – kaphatott volna.

A Carreno-Busta elleni nyitó szettben riválisa 6:5-ös vezetésénél a szerb világelső dühében a háta mögé ütötte a labdát, amely torkon találta az egyik vonalbírót, aki emiatt rosszul lett. Djokovic azonnal jelezte, hogy véletlen volt, bocsánatot kért a sértettől, de hosszú vita után Soeren Friemel vezetőbíró lelépette a szerb teniszezőt, aki így elveszítette az addig nyert 250 ezer dollárt is.

„Nem tehetett mást a játékvezető – mondta lapunknak Árvay Sándor volt nemzetközi versenybíró –, mert a szabály egyértelműen kimondja, hogy a játékosnak kontrollálnia kell önmagát, akkor is, ha nem szándékos a mozdulata. Ha Djokovic labdája nem találta volna el a vonalbírót, akkor enyhébb büntetéssel is megúszhatta volna.”  Hasonlóan nyilatkozott a hétszeres Grand Slam-győztes Mats Wilander is. „Ilyen pechet el sem lehet képzelni. Ezzel együtt hibázott Novak, mert nem visszagurította a labdát a labdaszedőnek, és ez a lényeg. Keményebben ütötte hátra a kelleténél, mert dühös volt. Ilyet nem szabad csinálni” – hangsúlyozta az Eurosport szakértője.

Djokovic a kizárása után nem ment el a sajtótájékoztatóra, amiért újabb pénzbüntetést kapott, majd közleményben kért bocsánatot. „Szomorúnak és üresnek érzem magam. Beszéltem a vonalbíróval, szerencsére rendben van. Nagyon sajnálom, hogy ekkora megrázkódtatást okoztam neki akaratom ellenére. Most kezelnem kell a bennem lévő csalódottságot, tanulni fogok az esetből, hogy jobb ember lehessek. Mindenkitől elnézést kérek” – írta közösségi oldalán Djokovic.

Kapcsolódó írásaink