Sport

A csodagyerek csodálatos gólja Madridban

Labdarúgás. A németek ellen a játékvezető még megfosztotta Ansu Fatit a spanyol rekordtól, de az ukránok ellen már csúcsot döntött

A Barcelona csatára Ansu Fati kilencvenöt éves csúcsot döntött meg: az Ukrajna ellen 4–0-ra megnyert Nemzetek Ligája-mérkőzésen elért találatával minden idők legfiatalabb gólszerzője lett a spanyol válogatottban.

A csodagyerek csodálatos gólja Madridban
Ansu Fati gólmosolya a madridi meccsen
Fotó: AFP/Gabriel Bouys

Ansu Fati a németek elleni, csütörtöki mérkőzésen mutatkozott be, ő lett az elmúlt 84 év legfiatalabb újonca a spanyol válogatottban, az öröktáblázaton csak a baszk Ángel Zubieta előzi meg. Ahogyan Fati, úgy Zubieta életét is alakította a politika, még húszéves sem volt, amikor a polgárháború miatt elhagyta Spanyolországot, élete további nagy részét Dél-Amerikában élte le.

A Barcelona tinédzsere már az első válogatott meccsén is szerzett gólt, de azt a játékvezető – miután Sergio Ramos a támadás egy korábbi szakaszában szabálytalankodott – érvénytelenítette. Azonban mindössze négy napig kellett várni a „történelmi” gólra, a 17 éves és 10 hónapos Anssumane Fati Vieira az ukránok ellen szerzett látványos találatával a Vörös, a La Roja történetének legfiatalabb gólszerzője lett Madridban.

Érdekes, hogy egy olyan futballista 95 éves csúcsát döntötte meg, aki szintén nem spanyol földön született: a baszk Juan Errazquin Argentínában jött a világra, de aztán vissza­költözött a családjával Spanyolországba, Irunban halt meg, mindössze 24 évesen. Addigra két mérkőzésen két gólt szerzett a magyar válogatott ellen.

Fati, aki 2002. október 31-én Bissauban, Bissau-Guinea fővárosában született, a spanyol válogatott történetének 42. olyan játékosa, aki nem spanyolországi születésű. Olyan játékosok örökébe lépett, mint Alfredo di Stéfano, Héctor Rial, José Santamaria, Kubala László vagy Puskás Ferenc.

Hatéves kora óta él a szülei által választott hazájában, előbb Andalúziában az Herrera (2009–2010), majd a Sevilla (2010–2012) korosztályos csapatában játszott, nyolc éve került, egyébként a bátyját, Braimát követve,
a Barcelonához. A 2019–2020-as idény hozta meg számára a nagy berobbanást, augusztus 25-én bemutatkozott a La Ligában (a Barcelona történetének második legifjabb újonca Vicenc Martínez után), hat nappal később belőtte az első gólját, amivel 16 évesen és 304 naposan a Barça történetének legfiatalabb gólszerzője lett. Szeptember 17-én a klub történetének legfiatalabb BL-szereplőjeként, majd december 10-én legifjabb BL-gólszerzőjeként ünnepelték.
Az új idényben, úgy tűnik, a válogatottbeli rekordokon a sor. Nem egészen egy évvel azt követően, hogy megkapta a spanyol állampolgárságot.

Kikapott a bolgár válogatott Walesben

A tartalékos német válogatott második mérkőzésén sem tudott győzni, így csak a harmadik helyen áll csoportjában. A walesiek legyőzték a magyarok ellen készülő bolgárokat. Nemzetek Ligája, 2. forduló. A osztály, 4. csoport: Spanyolország–Ukrajna 4–0, Svájc–Németország 1–1. Az állás: 1. Spanyolország 4 pont, 2. Ukrajna 3, 3. Németország 2, 4. Svájc 1. B osztály, 3. csoport: Magyarország–Oroszország 2–3, Szerbia–Törökország 0–0. Az állás: 1. Oroszország 6 pont, 2. Magyarország 3, 3. Törökország 1 (0–1), 4. Szerbia 1 (1–3). 4. csoport: Írország–Finnország 0–1, Wales–Bulgária 1–0. Az állás: 1. Wales 6 pont, 2. Finnország 3, 3. Bulgária és Írország 1 (1–2). C osztály, 3. csoport: Koszovó–Görögország 1–2, Szlovénia–Moldova 1–0. Az állás: 1. Görögország 4 pont (2–1), 2. Szlovénia 4 (1–0), 3. Koszovó 1 (2–3), 4. Moldova 1 (1–2). D osztály, 1. csoport: Málta–Lettország 1–1, Andorra–Feröer-szigetek 0–1. Az állás: 1. Feröer-szigetek 6 pont, 2. Lettország 2, 3. Málta 1 (3–4), 4. Andorra 1 (0–1).

Kapcsolódó írásaink