Sport

Kiadásban Tokió már megdönti London rekordját

Olimpia. Több mint kétszeresébe, csaknem tizenhatmilliárd dollárba kerülhet a nyári játékok

Egy oxfordi tanulmány szerint már most a jövő nyárra halasztott tokiói játékok minden idők legdrágább nyári olimpiája: a japánok a becsült 7,3 helyett eddig már 15,84 milliárd dollárt költöttek a rendezésre.

Kiadásban Tokió már megdönti London rekordját
Egy felmérés szerint a japánok többsége már ellenzi az olimpia rendezését
Fotó: AFP/Mladen Antonov

Bent Flyvbjerg, az oxfordi SaidÜzleti Iskola közgazdásza, a tanulmány vezető szerzője szerint a költségek már most 200 százalékosan meghaladták az eredeti elképzeléseket, és ehhez biztosan hozzáadódik még néhány milliárd dollár az egyéves halasztás miatt.

„Az olimpia a létező legmagasabb kockázatú sportesemény, amit egy város magára vállalhat. Ez a trend azonban nem folytatódhat, mert ezt egyetlen település sem fogja vállalni. Sajnos a hivatalos adatközlések sokszor félrevezetőek, a szervezők gyakran félreinformálnak mindenkit a költségekről és a pénzügyi keret túllépéséről” – fogalmazott Flyvbjerg, aki tanulmányában csak a működési és a létesítményépítési költségeket vette számításba, az egyéb infrastrukturális kiadásokat – útfelújítások, repülőtér-építés, egyebek – nem.

Ezek alapján a tokiói szervezők jelenleg 15,84 milliárd dolláros kiadásnál járnak – ez majdnem ötezermilliárd forint –, ezzel már túllépték az eddigi legdrágábbnak számító londoni olimpia 14,95 milliárd dolláros költségvetését, pedig ebben még nincs benne a halasztás miatti többlet.

A szervezők a hivatalos közleményekben eddig 12,6 milliárd dolláros költésről számoltak úgy, hogy a rendezés 2013-as elnyerésekor 7,3 milliárd dollárra becsülték a kiadásokat.

 Flyvbjerg kiemelte: a költségek drasztikus növekedéséhez hozzájárulnak a növekvő biztonsági igények, illetve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyre részletesebb elvárásai anélkül, hogy a NOB anyagilag jobban segítené a rendezőket. A mostanihoz hasonló tanulmány már a 2012-es londoni és a 2016-os riói olimpia kapcsán is készült, de a most kiadott átfogóbb képet ad, ugyanis 1960-tól kezdve vizsgálja a házigazdák kiadásait.

A koronavírus-járvány miatt jövő nyárra halasztott ötkarikás játékok a tervek szerint 2021. július 23-án kezdődnek, és augusztus 8-ig tartanak majd.

Kapcsolódó írásaink