Sport

Kettős szlovén siker az Alpokban

Kerékpár. Ismét Mareczko nyerte a sprintbefutót a Tour de Hongrie-n

A szlovén Primoz Roglic nyerte honfitársa, Tadej Pogacar előtt a Tour de France országúti kerékpárosverseny első hegyi szakaszát, amelyen a francia Julian Alaphilippe megtartotta az összetettben élen állónak
járó sárga trikót .

A Sisteron és Orcieres-Merlette közötti, 160,5 kilométeres negyedik etapon egy hatfős szökevénycsoport lépett meg a mezőnytől, őket azonban a célba vezető utolsó emelkedő előtt utolérték. Az idei verseny első, 1825 méter magasban lévő hegyi befutója kitartásból próbára tette az élmezőnyt. Ötszáz méterrel a cél előtt Guillaume Martin gyorsított, de a hajrában Rogic és Pogacar is megelőzte. A 30 éves szlovén bringásnak − aki tavaly megnyerte a Vueltát − ez volt pályafutása harmadik szakaszgyőzelme a Touron. „Nagyon nehéz, kemény verseny volt. A bukásom után kezd javulni a formám, amit bizonyít, hogy a hajrában a leggyorsabb voltam” − nyilatkozta Roglic, aki győzelmével összetettben feljött a harmadik helyre. Az éllovas Alaphilippe ezúttal ötödikként ért célba, így megőrizte a sárga trikót.

A Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny mezőnye Sárospatakról rajtolva vágott neki a 180 kilométeres, 1150 méter szintkülönbségű negyedik szakasznak. Az elsőség ezúttal is sprinthajrában dőlt el, sorozatban harmadszor Jakub Mareczko volt a leggyorsabb. A lengyel származású Mareczkót az olasz válogatott egyik legnagyobb ígéretének tartották, azonban eddig nem sikerült betörnie az élmezőnybe, 2016-ban rajtolhatott a Giro d’Italián, de az ötödik szakaszban feladta a versenyt.

Az összetettben vezető ausztrál Kaden Groves belekeveredett egy bukásba az enyhén emelkedő befutó előtt 1,2 kilométerrel, de mivel három kilométeren belül volt a baleset, így azonos idővel írták jóvá a célba érkezését, és megtartotta a sárga trikót. Legjobb hazai versenyzőként – az elmúlt két naphoz hasonlóan – a magyar válogatott Karl Ádám ért célba, ezúttal tizedik lett. Az összetettben Szatmáry András megőrizte hatodik helyezését. Ma a verseny a királyetappal, a 188 kilométer hosszú, 3259 méter szintkülönbséget tartalmazó Miskolc–Gyöngyös–Kékestető szakasszal zárul.

Kapcsolódó írásaink