Sport

Elveszítette a sárga trikót a francia Julian Alaphilippe

A profi kerékpárversenyeken szokatlan hiba történt a Tour de France ötödik szakaszán: az összetettben vezető francia Julien Alaphilippe is a mezőnnyel együtt ért célba, de a Quick-Step versenyzőjét a szakasz után húsz másodperces időbüntetéssel sújtották. Az indoklás szerint Alaphilippe az utolsó 20 kilométeren belül frissítőt kapott csapatától, ez pedig a szabályok szerint nem megengedett. Mindez azt jelenti, hogy a sárga trikó csütörtökön a brit Adam Yates-en lesz, Alaphilippe pedig a 16. helyre csúszott vissza.

Elveszítette a sárga trikót a francia Julian Alaphilippe
Elveszítette a sárga trikót a francia Julian Alaphilippe
Fotó: DAVID STOCKMAN / BELGA MAG / B

A 183 kilométeres ötödik szakasz sprintbefutó végén a Jumbo-Visma versenyzője, Wout Van Aert örülhetett, aki fél kerékkel előzte meg a holland Cees Bolt.

Nagyon nyugodt volt a szakasz eleje, annál nehezebb lett a vége, mert több versenyző érkezett frissen a hajrához – magyarázta Wout Van Aert.

Nagy tülekedés volt a cél előtt, de nekem feküdt ez a befutó. Nagyon örülök a szakaszgyőzelmemnek, ezután beállok a sorba, segíteni a csapattársaimnak - tette hozzá.

A szlovák Peter Sagan elveszítette a pontverseny vezetőjének járó zöld trikót, amit csütörtökön a most harmadik ír Sam Bennett viselhet majd.

Tour de France: 5. szakasz, Gap-Privas, 183 km:
1. Wout Van Aert (belga, Jumbo-Visma) 4:21:22 óra
2. Cees Bol (holland, Sunweb) azonos idővel
3. Sam Bennett (ír, Deceuninck - Quick-Step) a.i.

Az összetett élcsoportja:
1. Adam Yates (brit, Mitchelton-Scott) 22:28:30 óra
2. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 3 mp h.
3. Tadej Pogacar (szlovén, Team Emirates) 7 mp h.

Kapcsolódó írásaink