Sport

Michael Jordan útját járja Messi

Érdekes figyelni, mennyire más aspektusból követi Lionel Messi ügyét a két nagy spanyol sportnapilap, a madridi Marca és a barcelonai Sport. Egy dologban azonban azonos véleményen vannak: nincs visszaút a hatszoros aranylabdás számára.

Michael Jordan útját járja Messi
Lionel Messi
Fotó: AFP

Jorge Valdano, a Real Madrid argentin világbajnoka – akit hajdanán a Filozófus becenévvel ruháztak fel – arról polemizált a Marcában, hogy Messi tulajdonképpen már nincs Barcelonában. Nyilván nem jogilag vagy fizikailag, hanem a kötődést tekintve. „Minél hamarabb felismerik a Barca vezetői ezt a helyzetet, mármint hogy nem fog visszatérni, annál több idejük marad az újraépítésre" – fogalmazott meg egy nagyon logikus gondolatot.

A Marca azt is írja, hogy süketek párbeszéde zajlik a két tábor között, mindkettő a magáét hajtogatja, ezért nincs előrelépés. Josep María Bartomeu, a Barcelona elnöke például továbbra is csak abban az esetben hajlandó tárgyalni Messi ügynökével és édesapjával, Jorgéval, ha a játékos aláír egy kétéves szerződéshosszabbítást, amelyben szerepelne a június 10. klauzula, az a pont, amelynek alapján a játékos jövőre ingyen távozhatna. (Ennek, ha Messi eltökélt, amúgy semmi értelme sincs.) Argentin források szerint Jorge Messi kedd este elindult Rosarióból, ők ugyanis szeretnék minél hamarabb lezárni az ügyet.

A Manchester City még nem kezdte meg a felkészülést a következő szezonra, ezért Eric Garcia, a klub spanyol védője a legőszintébben állíthatta az érdeklődőknek, hogy az öltözőben egyáltalán nem téma Messi szerződtetése. Sokkal érdekesebb az a kép, amelyet a barcelonai Sport fest: az argentin szupersztár öt év alatt körülbelül 750 millió eurót kereshetne, ha a Manchester Cityhez igazol. Mégpedig úgy, hogy az első három évet a Premier League-ben tölti, majd az utolsó kettőre 36 évesen elmegy az Egyesült Államokba, a New York City FC-hez. Azért éppen oda, mert az a Man City tulajdonosainak, a City Football Groupnak az érdekeltségébe tartozik.

A Marca egyébként összeszedett tíz okot, amelyek miatt távozik Messi. Három belőlük jogi vagy éppen az elnökkel összefüggő, a többi pedig sportbeli, ezek között szerepel, hogy nem látja fényesnek a csapat jövőjét, hogy nem értett egyet Valverde elküldésével, illetve annak időzítésével, nem érzi, hogy elég súlya lenne a szavának a futballt érintő kérdésekben.

A barcelonai Sport inkább oltaná a tüzet, és azt a látszatot igyekszik kelteni, mintha élő lenne a felek közötti kapcsolat. A lap kiszámolta például, hogy miután Messi az első edzést elmulasztotta, milyen pénzügyi büntetésre számíthat, és hogy ez hogyan emelkedik, ha továbbra sem vesz részt a tréningen.

Az összeg akár a fizetés tíz százaléka is lehet első lépésben. Sző azért az ügy mókás mellékszálakat is, ilyen, hogy a VfB Stuttgart egyik szurkolói csoportja gyűjtés kezdeményezett tagjai között: össze akarja kalapozni a Messi kivásárlásához szükséges 700 millió eurót. Eddig ötszáz eurónál járnak.
Messinek kétségei vannak a keret erősségét illetően – okkal.

Kedden távozott a horvát Ivan Rakitic, aki visszatért korábbi klubjához, a Sevillához. A chilei Arturo Vidal az Interrel tárgyal, ami nem meglepő, mert korábban az olasz bajnokságban Antonio Conte játékosa volt a Juventusnál.

A La Gazzetta dello Sport és a barcelonai Sport is úgy értesült, hogy Luis Suárez nagyon közel van már ahhoz, szerződést kössön a Juventusszal. A torinói klub azért is gyorsítaná fel a folyamatot, mert egyelőre nem tud megállapodni az AS Romával a bosnyák Edin Dzeko megvétele ügyében. A fővárosi klub ugyanis addig nem akarja elengedni a csatárt, ameddig nem gondoskodik megfelelő utánpótlásról. A kiszemelt a lengyel Milik, de őt meg egyelőre a Napoli visszatartja. Az uruguayi játékosnak nem a Juve az egyetlen kérője, az Ajax kétéves szerződést kíván ajánlani neki.

Visszakanyarodva Messihez: mint kiderült, Michael Jordan a hibás... A barcelonai Sport szerint Jordan rossz ómen. A kosárlabda valaha volt egyik legnagyobb alakja hat NBA-aranygyűrűvel az ujján jelentette be 1998-ban, abszolút váratlanul, a távozását. Messinek hat aranylabdája van, és ő is sokkolta a klubját és híveit. A Chicago Bulls azóta sem nyert semmit.

Kapcsolódó írásaink