Sport

Nem akarja, hogy a csúcsa megöregedjen

Atlétika. A sikeres debreceni műhely újabb büszkesége a rekorddöntő gátfutó, Kozák Luca

Megdőlt az egyik legrégebbi magyar atlétikai rekord, Kozák Luca 12,71 másodpercre javította 100 méter gáton Siska Xénia 36 éves országos csúcsát. Suba László 24 éves tanítványa reméli, hogy faraghat még belőle, például jövőre Tokióban.

Nem akarja, hogy a csúcsa megöregedjen
Kozák Luca (középen) óriási összpontosítással futotta csúcsát Székesfehérváron
Fotó: MH/Purger Tamás

− A kozákok kemény, harcias és szabad emberek. Ön milyen Kozák?

− Egy lengyelországi versenyen az egyik rendező azt mondta, hogy a kozák lengyelül robusztust jelent. Jót derültem ezen, mert 166 centimmel nem vagyok robusztus alkat. Viszont, küzdeni, harcolni, versenyezni nagyon szeretek. Két öcsém van, így fiús lány lettem, mert folyton versengtem velük.

− Például miben?

− Márton és Bertalan már erősebb, magasabb nálam, kosaraznak. Berci állítja, hogy száz méteren le tudna győzni. De mivel nem áll ki ellenem, én győztesnek tekintem magam.

− Az ob-n száz méter síkon és gáton is aranyérmet nyert. Miért a gátfutás lett a fő száma?

− Már az általános iskolában kitűntem a gyorsaságommal a társaim közül. Aztán amikor tizenkét évesek voltunk, barátnőm, aki szintén Luca, kitalálta, hogy magasugró akar lenni, s meggyőzött, hogy menjek le vele az edzésre. Ő később abbahagyta az atlétikát, de a barátságunk megmaradt, lelkes szurkolóm. Természetesen futok síkon is, de a gát lett a kedvencem.

− Pedig sokkal egyszerűbb síkon futni, mint futás közben a gátak fölött ugrálni. Mit lehet ezen szeretni?

− Valóban a síkfutás könnyebb, de a gátfutás sokkal izgalmasabb. Futás közben tíz gátat kell legyőzni, ezért több a hibázási lehetőség. Viszont ha sikerül, nagyobb a boldogság is.

− A járvány miatti vegyes felkészülés után hogyan került csúcsformába?

− A télen sérülés nem akadályozta a felkészülésemet, ezért a fedettpályás szezonban már jó formában voltam. Hatvan gáton beállítottam az országos csúcsomat. Klubom, a Debreceni Sportcentrum a veszélyhelyzet alatt is biztosította az edzéslehetőséget, így nem kellett leállnom. Aztán a szabadtéri, a finn versenyen, másfél hete, 12,83 másodperces egyéni rekordot futottam. Mindezek ellenére meglepődtem, hogy a szerdai fehérvári viadalon megjavítottam Siska Xénia országos csúcsát.

− Ismeri Siska Xéniát?

− Egyszer találkoztam vele, egy díjátadó gálán. A fedettpályás országos csúcsát tavaly sikerült megjavítanom. Bíztam abban, hogy előbb-utóbb a szabadtérit is megdöntöm.

− Hány évig élhet a rekordja?

− Hát, remélem nem harminchat évig. Tudom, 12,71-gyel nagyon magasra állítottam a mércét magamnak. De még csak huszonnégy éves vagyok, így bízom abban, hogy faraghatok a csúcsomból.

− Mi a véleménye, tiltott szer nélkül gátfutásban be lehet jutni olimpiai döntőbe?

− Ha nem hinnék ebben, miért csinálnám? Egyre szigorúbbak a doppingellenőrzések, az utóvizsgálatok is hatékonyak. Szerintem tehetséggel és kemény edzésmunkával tisztán is elérhető az olim­piai döntő. Remélem ezt jövőre Tokióban bebizonyíthatom.

− Az idén még indul versenyen?

− Kedden Lengyelországban versenyzem, majd itthon a csapatbajnokságon aztán a szuperliga-döntőn indulok. Az olimpiai szint 12,84 gáton, de ezt a szabályok szerint csak jövőre futhatom meg. A fő cél Tokió, ahol nagyon remélem, hogy lesz jövőre olimpia.

Kapcsolódó írásaink