Sport

Magyar hokis kerülhet az NHL-be

Papp Kristóf az egész országért küzdene, ha az októberi amatőr játékosbörzén (draft) bekerülne az észak-amerikai profi jégkorongligába (NHL).

Magyar hokis kerülhet az NHL-be
Papp Kristóf az NHL-be kerülhet
Fotó: YouTube

„A draftig semmi sem biztos, de úgy látom, esélyes, hogy a későbbi körökben elkeljek. Mindig az lebeg a szemem előtt, hogy egy egész országért tudnék küzdeni. Ha nem sikerül, akkor sincs baj, hiszen más út is létezik" - nyilatkozta az M1 aktuális csatornán a 19 éves csatár.

Eddig három magyar születésű hokist draftoltak az NHL-ben: 1999-ben Gröschl Tamás tengerentúli játékjogát az Edmonton Oilers foglalta le (a 9. körben, összesítve a 256. helyen), 2000-ben Szuper Leventéét a Calgary Flames (4. kör, 116. hely), 2002-ben pedig Vas Jánosét a Dallas Stars (2. kör, 32. hely). Szuper és Vas kapott NHL-es szerződést is, de végül egyikük sem léphetett pályára a világ legerősebb jégkorong-bajnokságában. Szupert benevezték ugyan NHL-es mérkőzésre, azonban nem szállhatott be a cserepadról.

Az október második péntek-szombatján (9–10.) ezúttal virtuális módon sorra kerülő drafton mind a 31 csapatnak alapesetben hét választási lehetősége lesz, így összesen 217 fiatal játékjogát foglalják le. Papp Kristófot a draftlista 125. helyére rangsorolták.

A válogatott csatár az előző idényben a legjobb egyesült államokbeli juniorbajnokságban (United States Hockey League) szerepelt, ám pályafutását a legerősebb amerikai egyetemi ligában (NCAA) szereplő Michigan State Egyetem színeiben folytatja.

Kapcsolódó írásaink