Sport

Kábítószerezett a gyorshajtó olimpiai bajnok

A norvég rendőrök kokaint találtak Petter Northug kétszeres olimpiai bajnok sífutó otthonában. A házkutatásra azt követően került sor, hogy a két éve visszavonult sportoló túlságosan gyorsan hajtott az autópályán.

Kábítószerezett a gyorshajtó olimpiai bajnok
Petter Northug kétszeres olimpiai bajnok norvég sífutó
Fotó: AFP/Ole Martin Wold

Petter Northug, a 2018 decemberében visszavonult 34 éves súfutót a Trysilben lévő nyári síiskolából hazafelé, az Oslo és Trondheim közötti autópályán igazoltatták, amiért luxusautójával 168 kilométeres óránkénti sebességgel száguldott ott, ahol 110 km/h a megengedett legnagyobb sebesség. A rendőrség azt gyanította, hogy a sofőr kábítószer hatása alatt vezetett, ezért vérmintát vettek tőle, később pedig házkutatást tartottak az otthonában, ahol kokaint találtak. A kétszeres olimpiai bajnok sífutó elismerte a történteket, és a közel ötszázezer követőt számláló Facebook oldalán kért bocsánatot.

„Nagy hibát követtem el. Kétségbe vagyok esve, és tartok tőle, mit hoz a jövő. Hihetetlenül sajnálom mindazokat, akiknek ismét csalódást okoztam. Tudom, hogy ebből büntetőügy lesz, de vállalom a felelősséget azért, amit tettem„ - írta.

Objektum doboz

A tizenháromszoros világbajnok norvég sífutó a 2010-es vancouveri téli olimpián megnyerte az 50 kilométeres klasszikus számot, és csapat sprintben is győzött. Ugyanott a 4x10 kilométeres váltóban ezüst-, az egyéni sprintben bronzérmes lett. Northug a 2018-as pjongcsangi téli olimpián nem indult, mivel betegsége miatt nem tudta beverekedni magát hazája válogatottjába és még abban az évben, 32 évesen úgy döntött, felhagy az élsporttal.

Petter Northugnak nem a mostani az első összeütközése a törvénnyel, 2014 májusában például alkoholos befolyásoltság alatt balesetet szenvedett az autójával, majd elhagyta a helyszínt. Az esetet többszöri hamis vallomással súlyosbította, ezért ötven napot börtönben kellett töltenie, és öt évre elveszítette a jogosítványát. Esélyes, hogy ezúttal sem ússza meg olcsóbban.

Kapcsolódó írásaink