Sport

Az edző embere, azaz Szalai Ádám egykori csatártársa volt a nyerő

Labdarúgás. A PSG-ben Neymar volt a legjobb, de Choupo-Moting gólja döntött

A PSG győzelme a Bajnokok Ligája 2020-as nyolcas döntőjének első mérkőzésén az 1999-es Manchester United–Bayern München-finálét idézte. A későbbi győztes a 90. perc kezdetén még 0–1-re állt, de aztán két gólt is szerezve, még a hosszabbítás előtt megnyerte a meccset. Az Atalanta Mario Pašalić 27. percben szerzett góljával több mint egy órán át vezetett.

Az edző embere, azaz Szalai Ádám egykori csatártársa volt a nyerő
Marquinhos (balra) a gólját ünnepli. Ezzel még „csak” egyenlített a Paris SG
Fotó: AFP/Pool/David Ramos

A horvát csatár Németországban, Mainzban született, de gyerekkorában visszaköltözött a családdal Dalmáciába, ott is kezdett futballozni, szülővárosa csapatának soha nem volt tagja – ezt érdemes kiemelni. A franciák győzelmében ugyanis döntő szerepe volt – a két világsztár, a mérkőzés legjobbjának választott, varázslatosan cselező Neymar és a sérülése ellenére a játékot vállaló, gólpasszt adó Kylian Mbappé mellett – a „mainzi kapcsolatnak”. Jean-Eric Choupo-Moting lőtte a döntő gólt, aki soha nem lett volna a PSG játékosa, ha nem Thomas Tuchel az edző.

Ám az odaérkezése utáni első átigazolási időszakban leszerződtette a német anyától és kameruni apá­tól született csatárt, aki akkoriban nem volt éppen pályafutása csúcsán, 30 mérkőzésen öt gólt szerzett a Premier League-ben vergődő Stoke Cityben. Ám Tuchel jól ismerte, hiszen mindkét idényben, amikor a csatár egészséges volt, tíz-tíz bajnoki gólt lőtt a Bundesliga 1-ben, az ő csapatában, a Mainzban. (Szalai Ádám is ott játszott akkoriban.) Túlzás lenne azt állítani, hogy Choupo-Moting kulcsszereplő a PSG-ben, a legjózanabb számítás szerint a hatodik-hetedik számú támadó volt a szezonban Mbappé, Neymar, Icardi, Cavani, Sarabia és – ha a csatárok közé soroljuk – Di María mögött.
A francia klub színeiben két év alatt ez volt a nyolcadik BL-meccse és az első gólja. De alighanem már ezzel is meghálálta Tuchelnek a bizalmát.

BL-negyeddöntő: PSG–Atalanta 2–1.
(A franciák az elődöntőben a lapzártánk után véget ért Atlético–RB Leipzig-mérkőzés győztesével játszanak.)

Kapcsolódó írásaink

Brazilok és donyecki bányászok

ĀLabdarúgás. A Sahtar, az európai futball legkülönlegesebb történetű élcsapata, a keleti régió legjobbja bekerült az Európa-liga elődöntőjébe, ahol az Internazionaléval játszik