Sport

Szeptemberben az olasz MotoGP futamokon napi tízezer néző ott lehet

Nehezen indult a hetvenkettedik gyorsaságimotoros-világbajnokság, a MotoGP. A világjárvány miatt eddig csak három zárt kapus futamot sikerült lebonyolítani, ehhez augusztusban még hozzájön kettő a spielbergi Red Bull Ringen, majd szeptemberben Olaszországban végre nézők is lehetnek a lelátón.

Szeptemberben az olasz MotoGP futamokon napi tízezer néző ott lehet
Nehezen indult a hetvenkettedik gyorsaságimotoros-világbajnokság, a MotoGP
Fotó: AFP/ Joe Klamar

A Nemzetközi Motor Szövetség (FIM) és az olaszországi futamok házigazdája, Emilia Romagna tartomány illetékesei megállapodtak, a szezon hatodik és hetedik futamára – megfelelő óvintézkedések mellett – beengedik a nézőket is. No nem annyit mint tavaly. Akkor a háromnapos versenyre 160 ezren látogattak ki a misanói pályára. De napi maximum 10 ezren ott lehetnek mind a szeptember 13-i San Marinó-i Nagydíjon, mind az egy héttel későbbi Emilia Romagna Nagydíjon. A pálya lelátójának befogadóképessége amúgy 110 ezer fő.

A vb-sorozat eddigi három állomásán – a két jerezi majd a múlt hétvégi brnói futamon – természetesen nem voltak nézők, és ez komoly érvágás a szervezőknek. Arról nem beszélve, hogy a versenyzők is nehezen szokják, hogy üres és csendes lelátók előtt róják a köröket.

A címvédő a hatszoros világbajnok spanyol Marc Márquez (Honda) rögtön az első versenyen nagyot bukott, s bár már egy héttel később visszatért volna, a felkartörésből nem lehet ilyen gyorsan felépülni. Jelenleg úgy néz ki, hogy 14 futamot sikerült november végéig betuszkolni a versenynaptárba, szóval még számára se úszott el a győzelmi esély. A pontversenyt mindenesetre  a két spanyolországi versenyt megnyerő francia Fabio Quartararo (Yamaha) vezeti 59 ponttal.

Kapcsolódó írásaink

Brazilok és donyecki bányászok

ĀLabdarúgás. A Sahtar, az európai futball legkülönlegesebb történetű élcsapata, a keleti régió legjobbja bekerült az Európa-liga elődöntőjébe, ahol az Internazionaléval játszik