Sport

Brazilok és donyecki bányászok

Labdarúgás. A Sahtar, az európai futball legkülönlegesebb történetű élcsapata, a keleti régió legjobbja bekerült az Európa-liga elődöntőjébe, ahol az Internazionaléval játszik

Régi, tizenhat éves már a donyecki (egykori) bányászklub, a Sahtar kapcsolata a brazil futballal. Fura módon egy ambíciózus román edző, Mircea Lucescu ötlete – s persze a vele együtt álmodó tulajdonos, Rinat Ahmetov pénze – kellett ahhoz, hogy a klub öles léptekkel elinduljon az európai elit felé.

Brazilok és donyecki bányászok
A Basel ellen remeklő Moraes is válogatott lett. Igaz, ő az ukrán csapatba került be
Fotó: AFP/Lars Baron

A donyecki klub nem volt sikertelen a szovjet időkben – négyszer is megnyerte a birodalom kupáját, a kristályserleget –, de bajnoki címet sohasem nyert, eredményességben jócskán elmaradt a Dinamo Kijev mögött. A helyzet nem sokat változott a függetlenség után sem: az említett 2004-es nagy kezdet előtt csupán egyszer, 2002-ben diadalmaskodott a hazai ligában, továbbra is inkább kupaspecialistának számított, 1994-tól tíz idény alatt ötször is megnyerte az Ukrán Kupát.

Az elmúlt másfél évtizedben azonban tarol: 2004 nyara óta tizenkét bajnoki címet nyert, további nyolcszor nyerte meg az országos kupát. A nemzetközi porondon 2009-ben az UEFA-kupa győztese lett, kedden 2016 után ismét elődöntőbe jutott az Európa-ligában. A Bajnokok Ligájában 2011-ben a nyolc között, azóta három tavasszal a nyolcaddöntőben esett ki. Ebben az évtizedben kiemelkedően Kelet-Európa legsikeresebb klubjává vált, miközben „túlélt” egy háborút.

Pénz nélkül nem lehet csúcs­szintű futballt csinálni – ergo a Sahtar modernkori története nem írható meg Rinat Ahmetov emlegetése nélkül Az 1995-ben a donyecki stadionban robbantásos merénylet áldozatává lett Akhat Bragin örökébe lépett a klub élén. Neki is akadtak zűrös ügyei, többször, több mindennel megvádolták, de minden vád alól tisztázta magát. Egy időszakban Ukrajna leggazdagabb emberének számított, a Forbes még ma is a legtehetősebb háromszáz közé sorolja. Nem Ukrajnában, hanem a nagyvilágban.

Lucescu ötlete és Ahmetov pénze hozta a nagy fordulatot: 2004 óta folyamatosan érkeznek a jobbnál jobb brazil futballisták a csapathoz. Talán nem mindenki emlékszik már rá, hogy Willian, aki tavasszal még a Chelsea-ben csillogott, Fred, aki a Manchester United játékosa, Fernandinho, aki a Manchester City másodkapitánya vagy Douglas Costa, a Juventus szélsője mind-mind a Sahtar futballistája volt. A játékosok egy részét a háborús években adta el a klub, amikor nehéz lett volna megtartani őket. A 2014–2015-ös idényben Douglas Costa, Alex Teixeira, Luiz Adriano és Fernando összesen 97 millió euróért távozott. (Üzletileg egyetlen nagy mellélövés akadt: Bernardon 25 milliót veszített a Sahtar. Ilyen léptékeknél azonban még ez is belefért.)

Az ukrán helyzet majdnem teljesen tönkrezúzta a Sahtar-modellt. Ami korábban már gyakorlattá vált (olyan játékosok kerültek a klubhoz, akiket aztán visszahívtak vagy meghívtak a brazil válogatottba), többé nem működött. A csapat is költözött, előbb Lembergben, esetenként Harkivban, majd az utóbbi időben Kijevben játssza a mérkőzéseit. Éveken keresztül nem tudott újabb brazilt venni. Miután a Sahtar leszerződtette az SL Benfica scouting­hálózatának egyik fejét, José Botót, részben neki is tulajdoníthatóan koncepcióváltás következett: egyre fiatalabb brazilok érkeznek. 2018-ban a kedden gólt szerző Dodo volt a második korszak pionírja. Egy másik, Basel elleni gólszerző, Alan Patrick már régi motoros: hét éve szerződött először a Sahtarhoz. Négyszer kölcsönadták, kivárták, míg összeszedi magát, ma pedig az egyik kulcsjátékos. Miként Aluísio Moraes (a 2012–2013-ban Újpesten játszó Bruno Moraes testvére), futballista nevén Júnior Moraes, aki ma már a legjobb góllövő. Vagy a veterán Taison, aki rekorder lett azzal, hogy immár hét Európa-liga-idényben is gólt szerzett. A következő feladat a hétfői elődöntő, az Internazionale ellen. Önbizalomban nincs hiány. Ahogyan a csapat ukrán védője, Valerij Bondar mondta: „A Sahtar bárkit le tud győzni.”

Európa-liga, negyeddöntők. Sahtar–FC Basel 4–1, Sevilla–Wolverhampton 1–0.
Az elődöntők: Sevilla–Manchester United (vasárnap), Sahtar–Internazionale (hétfő).

Gulácsinak kulcsszerep juthat ma

Gulácsi Péter és Willi Orbán csapata, az RB Leipzig eddigi története legfontosabb mérkőzését játssza ma este. Az Atlético Madrid elleni lisszaboni találkozó tétje a Bajnokok Ligája elődöntőjébe jutás. Magyar játékos korábban még nem szerepelt a BL elődöntőjében, ezért is történelmi lenne egy esetleges siker. A Kicker sportmagazin néhány számadattal elemezte a lipcseiek eddigi teljesítményét, ebből kiderült, hogy a magyar válogatott kapus 75,8 százalékos teljesítménnyel hárította eddig a lövéseket a BL-ben. A csapat legjobb gólszerzője Timo Werner volt az idényben, ő nem játszik, mivel a Chelsea-hez igazolt. Minden bizonnyal Yussuf Poulsen lép a helyére. Az Atléticóból természetesen hiányozni fog Ángel Correa és Šime Vrsaljko a koronavírus-fertőzés miatt, ám rajtuk kívül Diego Simeone a legjobbjait küldheti pályára. Az Atléticónak elsősorban a páros években megy tavasszal a Bajnokok Ligájában, 2014-ben és 2016-ban is döntőbe jutott, de ott mindkétszer kikapott a Real Madridtól. A mérkőzés 21 órakor kezdődik, az M4 Sport közvetíti.
(AD)

Kapcsolódó írásaink

Nem Maestro, hanem Mister

ĀLabdarúgás. A Juventus a Bajnokok Ligája-kudarc másnapján menesztette Maurizio Sarrit, és iziben ki is nevezte az új edzőt, Andrea Pirlót