Sport

Játszd újra, Lewis!

Idei ötödik, silverstone-i második versenyükre készülnek a Forma–1-es pilóták. A világjárvány miatt erősen lerövidített versenynaptárba extraként bekerült futamnak már az elnevezése is jelzi: ünnepi versenyt hoz a hétvége.

Játszd újra, Lewis!
Az idei furcsa szezonban a szokásosnál is motiváltabban versenyez a britek hatszoros világbajnoka
Fotó: AFP/Ben Stansall

A 2020-as szezonban másodszor fordul elő, hogy egymást követő hétvégén ugyanazon a pályán versenyeznek a világ egyik legdrágább sportjában résztvevők. Az ismétlés lehetősége mindenkinek lehetőséget ad, hogy a közelmúltban elkövetett hibáit korrigálja, vagy ha nem lenne ilyen, akkor „csak” megismételje, amit nyújtott. Amennyiben a brit Lewis Hamiltonról (Mercedes) beszélünk, ő garantáltan a második csoportba tartozik, ugyanis a múlt heti Brit Nagydíj ötvenkét körének mindegyikében ő haladt át először a célvonalon. (Tehát a kerékcseréket is úgy oldották meg a csapatistállóval, hogy a bokszban összeszedett időveszteség is belefért, hogy az élre álljon vissza.) Ilyen eredményre csak kevesen és meglehetősen ritkán képesek.

A Reuters statisztikája szerint Hamilton huszadszor nyert ily módon futamot. És ezzel az imolai versenypályán elhunyt legendás brazil Ayrton Senna csúcsát írta felül eggyel.

Vannak még rekordok, amelyek elérése motiválhatja a hatszoros világbajnokot. Hamilton pályafutása során 154-szer állhatott dobogóra, Michael Schumacher ennél eggyel volt eredményesebb. Előbbinek 87 győzelme van, a Ferrariban versenyző németnek 91. A pole-pozíciók terén a brit vezeti a ranglistát: 91 Forma–1-es futamon indulhatott az első rajtrácsról.

Az idei szezonban négy verseny utáni 88 pontjával ugyancsak rekordot ért el Hamilton, istállótársa Valtteri Bottas (akivel tegnap hosszabbított a Mercedes) a második, harmincpontos hátránnyal. A tíz csapat közül egyedül a Williams pilótái nem szereztek még pontot. És két istálló van csupán, amelynek mindkét versenyzője célba tudott érni az idei szezonban, a Mercedes és a McLaren. Utóbbiaknál Paul di Resta korábbi Forma–1-es pilóta ugrásra készen áll, hogy átvegye a jubileumi futamon Lando Norris vagy Carlos Sainz helyét. Hogy erre miért lenne szükség, azt nem közölte a csapat, meglehet, csak óvintézkedés egy esetleges pozitív koronavírusteszt esetére. Mindenesetre a versenyülést ráigazították a 31 éves skótra, aki állandó szakkommentátora a Sky Sports televíziónak.

A múlt csütörtökön pozitív tesztet produkáló Racing Point-os Sergio Pérez viszont máris visszajönne, az egészségügyi hatóságok döntésére vár. Szegény Nico Hülkenberg épphogy belekóstolt a beugró szerepébe (tavaly hagyta abba a versenyzést), és meglehet, anélkül térhet vissza a kommentátorállásba, hogy versenyzett volna. A Brit Nagydíjon ugyan a 13. helyről startolt volna, de a csapata nem tudott életet lehelni a rajtra az ezer lóerős kocsiba.  

Visszatérve a statisztikákhoz, a jelenlegi húsz pilóta körül hárman nyertek már Silverstone-ban: Hamilton hétszer, Sebastian Vettel kétszer és a Kimi Räikkönen egyszer.

Node miért is kapta ez a verseny a 70. évforduló nagydíja elnevezést? Nos azért, mert 1950 májusában ezen a pályán rendezték az első világbajnoki futamot. A győzelmet a később közúti autóbalesetben meghalt olasz Giuseppe „Nino” Farina szerezte meg egy Alfa Romeo volánja mögött. Abban az évben kilenc futamból állt a vb-sorozat, Farina héten vett részt, hármat nyert meg, így lett övé a világbajnoki trófea. (A szabadedzéseket, a szombati időmérőt és a vasárnap 15:10 órai futamot az M4 Sport élőben közvetíti.)

Kapcsolódó írásaink