Sport

Fizetési sapka lesz az angol futballban

Az angol labdarúgás harmadik osztályában (League One) legfeljebb évente 2,5 millió, a negyedik vonalban (League Two) pedig 1,5 millió fontot fordíthatnak a futballisták fizetésére a klubok, a pénteken megszavazott fizetési sapka folyományaként.

Fizetési sapka lesz az angol futballban
Ennek a hírnek nem örülhettek ennyire a harmadosztályú Sunderland játékosai
Fotó: AFP/MI News

A megállapított legmagasabb összeg tartalmazza az alapbérre, az adókra, a prémiumokra, az ügynöki díjakra, az arculati jogokra és az egyéb költségekre fordítható pénzt. Magyarul: megpróbál kitérni minden lehetséges elemre. Egyet kivéve: nem tartalmazza azokat prémiumokat, amelyeket feljutás vagy továbbjutás után fizetnének ki a labdarúgóknak.

A szabályozás igyekszik segíteni a koronavírus-járvány miatt nehéz anyagi helyzetbe került klubokat. A profi játékosok szakszervezete (PFA, Professional Footballers Association) ugyanakkor ellenezte a bérek maximálását, mert álláspontja szerint fennáll a jogsértés veszélye. A PFA szerint az egész angol futballt alapjaiban és hosszú távon érintő változás túl gyorsan, a játékosokkal történő előzetes egyeztetés mellőzésével történt, márpedig időt kellene fordítani arra, hogy ebben a kényes témában megfelelő előkészítést követően megfontolt döntés szülessen.

A PFA jogellenesnek és kikényszeríthetetlennek nevezte a rendelkezést.
Ami az angol labdarúgás legmagasabb két osztályát illeti, a második vonalban (The Championship) folynak ugyan egyeztetések ebben a témában, de egyelőre még nem született megállapodás. A Premier League-et nem érinti a kérdés. 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom