Sport

Gera Zoltán volt csapata ünnepelt

Labdarúgás. A Fulham nyerte meg az év legnagyobb anyagi hasznot hajtó futballmérkőzését,győzelmével egy év után visszakerült a Premier League-be

Az angol sajtó szerint az év legnagyobb hasznot hozó futballmérkőzését nyerte meg a Fulham a Brentford ellen kedd este. A patinás délnyugat-londoni klub visszakerült a Premier League-be, s ezáltal a következő három évben 135 millió fonttal, vagyis több mint ötvenmilliárd forinttal gazdagodik.

Gera Zoltán volt csapata ünnepelt
A londoni együttes 27. szezonjára készülhet az angol élvonalban
Fotó: Twitter

Az angol Championshipből az első két helyezett (a Leeds United és a West Bromwich Albion) egyenes ágon feljutott az élvonalba, további négy csapat egy tulajdonképpeni final fourban döntött a maradék egy helyről. Ezt szerezte meg a másodosztályban mindössze egy idényt töltött Fulham, s így visszakerült a Premier League-be. Az angol futball sok különlegességének egyike, hogy a rájátszás két elődöntőjének vesztesei walesi klubok voltak, a Swansea City és a Cardiff City.

A Deloitte’s Sports Business Group becslése szerint a két, egyébként szomszédvárnak számító klub közül a Fulham 135 millió fonttal gazdagodik a következő három évben – a története első PL-feljutását elbukó Brentford pedig 160 millióval gyarapodhatott volna. Ráadásul utóbbi klub, amennyiben kétszer bent is marad az elitben, akár 265 millió fontot is kereshetett volna.

A hosszabbítás után 2–1-re nyerő Fulham a legrégebbi, még működő londoni ligaklub, 1879-ben alapították. Nekünk, magyaroknak elsősorban a legutóbbi nagy Európa-liga-meneteléséről ismert és emlékezetes, 2010-ben, Gera Zoltánnal a soraiban egészen a hamburgi döntőig jutott, mások mellett a Juventust is kiejtve. Ez a siker a klub két nagy korszaka közül a másodikra esett. Miután 1997-ben az egyiptomi származású üzletember, Mohamed Al-Fayed megvásárolta a klubot, a Fulham csillaga emelkedni kezdett, 2001 és 2014 között folyamatosan a Premier League-ben szerepelt. (Éppen a klub megvétele után három hónappal, augusztus 31-én hunyt el Párizsban Al-Fayed fia, Dodi, a vele romantikus kapcsolatban lévő Diana hercegnő életét is követelő autóbalesetben.)

A Fulham másik sikerkorszaka a hetvenes évekhez kötődik, az 1974–1975-ös FA-kupadöntőbe-jutás mindmáig az egyesület legnagyobb hazai sikere. Olyan kiváló futballisták erősítették akkor a sorait, mint az 1966-os világbajnok angol válogatott csapatkapitánya, az 1975-ös fináléban éppen régi klubja, a West Ham United ellen játszó Bobby Moore vagy a Tottenham korábbi csillaga, Alan Mullery. A Fulhammel kapcsolatos érdekesség, hogy tudomásunk szerint az egyedüli futballklub, amelynek stadionjában szobrot emeltek az amerikai popikonnak, Michael Jacksonnak. Más kérdés, hogy miután Mohamed Al-Fayed eladta a klubot az új tulajdonosnak, Shahid Khannak, a szobrot azonnal kirakták a Craven Cottage-ból.

Kapcsolódó írásaink