Sport

Az akadályokat legyőzve újra versenyezhet az egri gátfutó

Atlétika. Súlyos betegség után Szeles Bálint jó formában tért vissza, s megcélozza a dobogót a hétvégi bajnokságon

A poklot és a mennyet is megjárta az elmúlt évben Szeles Bálint. Az Egri Sportiskola SE 21 éves gátfutójának egyik veséjét rosszindulatú daganat miatt el kellett távolítani. Óvatosan, fokozatosan tavasszal elkezdte az edzéseket, és a hétvégi országos bajnokságon már éremért küzdhet.

Az akadályokat legyőzve újra versenyezhet az egri gátfutó
Nem adta fel Szeles Bálint
Fotó: MH

− Két hete indult a Honvéd Kupán. Milyen volt újra versenyezni?

− Nagyszerű, mert korábban az is felmerült, hogy már soha sem versenyezhetek. Nem izgultam a rajt előtt, mert ezúttal nem volt elvárás, nem volt rajtam teher. Csak az volt a cél, hogy lefussam a száztíz métert. Aztán amikor Baji Balázs előtt elsőként célba értem, s megtudtam, hogy mindössze egy tizedmásodperccel maradtam el az egyéni csúcsomtól, hihetetlenül boldog voltam. Edzőm, Petrovai József is meglepődött a nem várt jó eredmény miatt.

− Hogyan élte meg, amikor tavaly nyáron kiderült, hogy az egyik veséjén daganat van?

− Először kétségbeestem, de azután megpróbáltam pozitívan kezelni a betegségemet. Sokat segített ebben Kiss Marianna, az atlétaválogatott orvosa, aki elintézte, hogy novemberben Nyirády Péter professzor, a Semmelweis Egyetem urológiai klinikájának a vezetője végezze el a műtétet. A háromórás műtét alatt kiderült, hogy a daganat nem távolítható el, ezért az egyik vesémet ki kellett venni.

− Az edzője mesélte, hogy amikor először meglátogatta a klinikán, már arról beszélt, hogy mindenképpen sportolni akar. Mikor és hogyan kezdte el a felkészülést?

− Amikor a műtét után hazajöttem az Eger melletti Andornaktályára, nagyon rossz állapotban voltam, kilenc kilót fogytam. Így nagyon óvatosan, otthon elkezdtem az erősítő gyógytornát. Januárban már lementem edzésre, de csak azért, hogy ott legyek, mert hiányzott. Aztán fokozatosan elkezdtem kocogni. Majd amikor már nem fájt a sebem, könnyű, gyors futásokat is végeztem.

− A koronavírus-járvány miatti leállás mennyire befolyásolta a felkészülését?

− Őszintén megvallva, nekem segített, mert elmaradtak a versenyek, így áprilistól fokozatosan edzhettem. Nem kellett siettetnem a visszatérést.

− Hogyan kapta meg egy vesével a versenyzési engedélyt?

− Nem volt egyszerű, de a kontrollvizsgálatok azt mutatták, hogy egy vesével is lehetek élsportoló. Nyirády Péter professzor ezt írásos véleményével támogatta, majd egy bizottsági döntés után megkaptam a versenyengedélyt. Nagyon megkönnyebbültem, mert féltem, többé nem futhatok.

− Milyen eredményre számít az országos bajnokságon?

− A múlt hétvégi Budapest-bajnokságon nem 110 gáton, hanem 100 méteren indultam, hogy jobban fel tudjak készülni az ob-ra. Nem akartam elhinni, amikor célba értem és 10.67 másodpercet mutatott az időmérő óra, ami egyéni csúcs. Gáton a hazai élmezőny nagyon erős, de azért jó lenne dobogós helyen végezni az országos bajnokságon. De nekem már az is győzelemmel felérő érzés, hogy újra versenyezhetek!

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom