Sport

Solskjær kissé aggódik, és engedményeket akar

Labdarúgás. Ma este az Európa-liga négy mérkőzésével folytatódik a 2019–2020-as európai kupaidény, és megkezdődik az augusztusi mérkőzésdömping

Megszokhattuk már, hogy a koronavírus miatt a 2020-as év futballeseményeire ráaggathatjuk az „ilyen soha nem volt még” címkét. Így van ez a nemzetközi kupasorozatok zárásával is.

Solskjær kissé aggódik, és engedményeket akar
A belga válogatott Romelu Lukakunak (labdával) jó szezonja volt az Interrel, a Serie A-ban 23 gólig jutott
Fotó: AFP/NurPhoto/Giuseppe Maffia

Az UEFA a járvány viszonylagos csitulásával úgy döntött, a nemzeti bajnokságok befejezése után megkísérli lezárni az európai kupasorozatokat. A korábban megkezdett, de félbeszakadt párharcok esetében hozzájárult a mérkőzéseknek az eredetileg tervezett helyszínen történő megrendezésébe, de a negyeddöntőktől újszerű lebonyolítást vezetett be. Egyetlen meccsből állnak a párharcok, fő szabályként semleges helyszínen. (A kivételt a Bayer Leverkusen és az Eintracht Frankfurt németországi, de nem „hazai” meccsei jelenthetik.)

Az UEFA szigorú egészségügyi előírásokat foganatosított a mérkőzésekre, ezek nagyjából megegyeznek a top ligákban alkalmazottakkal. Mindegyik csapat mellé kerül egy egészségügyi tiszt. Ma négy mérkőzést rendeznek, ezek közül háromban – a hagyományos szóhasználat szerint – visszavágót játszanak, a korábbi vendég pályaválasztásával.

A Manchester United mérkőzése szinte formaságnak számít, hiszen az angol csapat Linzben 5–0-ra megnyerte az első mérkőzést. Ole Gunnar Solskjær nagyon reménykedik abban, hogy csapata végig tud menetelni az Európa-liga augusztusi útján, de egyszersmind abban is, hogy otthon, a Premier League-től majd engedményeket kaphat. Ez a mostani helyzet egyik sajátossága: az egyébként sem hosszú nyári szünet a késői zárás miatt a nemzetközi kupaporondon szereplőknek még rövidebb. Szeptember 12-én kezdődne az új angol bajnoki idény, így a Unitednek például mindössze három hete maradna a pihenésre és a felkészülésre. (Amúgy kevés szó esik a vírus veszteségeinek taglalásakor, hogy a nagy klubok nem csupán a zárt kapus rendezés miatt veszítenek vagyonokat, de nem tudnak elutazni a sok pénzt hozó amerikai vagy ázsiai túrákra sem.)

A Sahtar Donyeck az ukrán fővárosban 2–1-es előnnyel fogadja a német Wolfsburgot. Az FC København egygólos hátrányból várja az új török bajnokot, az İstanbul Başakşehirt. A törököknél olyan (korábbi) világklasszisok játszanak, mint a brazil Robinho, a szlovák Martin Škrtel vagy a francia Gaël Clichy.

A nap negyedik mérkőzése a legnyíltabb, az Internazionale és a Getafe vívja Gelsenkirchenben. A spanyolok kapusa, David Soria így fogadkozott a találkozó előtt, a mostani helyzetben kissé teátrálisan ható mondatokkal: „Utolsó leheletünkig fogunk küzdeni, ez lesz életünk mérkőzése.” Ám az Inter alkalmasint jobb formában van: ezüstérmesként zárta a Serie A-t, miközben a Getafe a La Liga újrakezdése után 11 meccséből csak egyet nyert meg.

Európa-liga, nyolcaddöntők, Sahtar–Wolfsburg (18.55, Digisport 1), Köbenhavn–Başakşehir (18.55, Digisport 2), Internazionale–Getafe (21.00, Digisport 1), Manchester United–LASK (21.00, Digisport 2).

Mától meccsdömping az európai kupákban

Ma kezdődik a nemzetközi kupák hónapja! A mai és a csütörtöki négy-négy Európa-liga-nyolcaddöntő után pénteken már a Bajnokok Ligájáért játszanak. Mától a 30-i, baszkföldi női BL-döntőig hátra lévő huszonhat napból mindössze négy lesz olyan, amikor nem rendeznek mérkőzést a BL-ben, az EL-ben, a női BL-ben vagy az ifjúsági BL-ben. Az UEFA júliusban megejtette a sorsolást, így a 2019–2020-as idény menetrendje ismert, akár egy tenisztorna ágrajza. Ugyanakkor lesz olyan sorsolás a közeljövőben, ami a magyar résztvevőket is érinti. Vasárnap rendezik a Bajnokok Ligája-selejtező 2. fordulójának és az Európa-liga selejtezőjének sorsolását Nyonban.
(AD)

Kapcsolódó írásaink