Sport

Ibrakadabra

Labdarúgás. Zlatan Ibrahimović az első, aki mindkét nagy milánói klubban legalább ötvengólos

„Olyan vagyok, mint Benjamin Button. Csak éppen én soha nem voltam öreg.” Zlatan Ibrahimović ezzel a logikailag kicsit megbicsakló, mégis szemléletes mondattal világított rá magáról alkotott véleményére: a 39. évében járva sem öregszik. A hét közepén különleges rekordot ért el.

Ibrakadabra
Tizenkilenc évnyi légióskodás során sok rekordot jegyzett Ibrahimović, aki mindig jóban volt a labdával
Fotó: AFP/NurPhoto/Matteo Ciambelli

A Benjamin Button különös életében Brad Pitt által megformált címszereplő nyolcvanévesen született, aztán egyre fiatalabb lett. Alkalmasint erre utalt a svéd szupersztár is ezzel a szellemes áttétellel: ő is egyre fiatalabbnak érzi magát. Elképesztően játszik. Kapusok, esetleg védők esetében akadt már példa arra, hogy valaki ezen a szinten futballozzon, de csatárok esetében több mint ritka. (Azért hogy hozzunk egy példát a múltból: Puskás Ferenc ugyanebben a korban még BEK-győztes lett a Real Madriddal, igaz, epizodistaként. Ha annak lehet valakit nevezni, aki az ősz szakaszban mesternégyest lő a holland Feyenoordnak.)

Ibra különleges futballista, különleges karrierrel. Hosszú ideje, tizenkilenc éve játszik légiósként külföldön, sorrendben az AFC Ajax, a Juventus, az Internazionale, az FC Barcelona, az AC Milan, a Paris Saint-Germain, a Manches­ter United és a Los Angeles Galaxy mezét is viselte, mígnem idén januárban visszatért az AC Milanhoz. Akadtak elképesztő sorozatai: a pályán megnyert bajnoki címeket tekintve (emlékezetes, hogy a Juvétól az olasz szövetség elvette a 2005-ös és a 2006-os elsőséget) az első tizenöt légiós idényében tizenhárom bajnoki címet nyert, csak 2003-ban és 2012-ben maradt le. Utóbbiban az olasz gólkirályi címmel „vigasztalódott”. A Barçából egy idény után távozott, túlságosan individua­listának tartották. Mindenütt máshol köré épült a csapat, a PSG-ből a klubtörténet gólkirályaként távozott. Párizsban maradt volna, de a klub vezetői nem teljesítették a kérését. Pedig „csak” annyi lett volna, hogy az Eiffel-torony helyére az ő szobrát állítsák.

Akadtak kétkedők a formáját, a tudását ille­tően, amikor visszatért a Milanhoz. A Major League Soccer nem olyan, mint egy európai topbajnokság, nem lehetett biztosra venni, hogy Ibra fel tud pörögni a régi fordulatszámra. Sikerült. Minden sorozatot figyelembe véve 19 bajnokin tíz gólt szerzett. A Sampdoriának rúgott szerdai duplájával az első olyan futballista lett, aki az AC Milan és az Internazio­nale színeiben is legalább ötven bajnoki gólt szerzett. Eddig „csak” az egyetlen valaha volt légiósként ünnepelték a calcióban, aki két különböző klubbal (ráadásul két milánóival) gólkirályi címet szerzett.

Ez is bekerül az elképesztő rekordjai közé. Az olyanok mellé, mint hogy az egyetlen futballista, aki gólt szerzett a holland De Klassie­keren (Ajax–Feyenoord), az olasz Derby della Madonninán (Milan–Inter) és Derby d’Italián (Juve–Inter), a spanyol El Clásicón (Barcelona–Real Madrid) és Derbi barcelonin (Barcelona–Espanyol), a francia Le Classique-on (PSG–OM), Angliában a manchesteri derbin és a North-West Derbyn (MU–Liverpool), valamint az Egyesült Államokban az El Tráficon (LA Galaxy–LA FC) és a kaliforniai derbin (LA Galaxy–San José Earthquakes). Vagy, hogy az egyetlen futballista, aki hét különböző klubbal is játszott a BL-ben, közülük hattal gólt szerzett, ez utóbbi is példátlan. Mint ahogyan az is, hogy az angol, az olasz, a spanyol és a francia élvonalban, valamint a BL-ben is góllal mutatkozott be, és négy különböző országban tizenegy bajnoki címet nyert. Varázsló. Rászolgált a „kiegészített” becenevére: Ibrakadabra.

Elképesztő. Ki csodálja, hogy a Milan máris a vasárnap lejáró szerződése meghosszabbításáról tárgyal az ügynökével, Mino Raiolával?

Serie A, 37. forduló. Cagliari–Juventus 2–0, Fiorentina–Bologna 4–0, Torino–AS Roma 2–3, Udinese–Lecce 1-2, Lazio–Brescia 2–0, Sampdoria–AC Milan 1–4, Sassuolo–Genoa 5–0, Verona–SPAL 3–0. Az élcsoport: 1. Juventus 83 pont, 2. Internazionale 79, 3. Atalanta 78, 4. Lazio 78. Az utolsó fordulót a hétvégén rendezik.

Kapcsolódó írásaink