Sport

Kós Hubert a medencében akar hős lenni

Úszás. Az Újpest tizenhét éves tehetsége csúcsaival benevezett az olimpiai indulásért folytatott hazai küzdelembe a vegyesúszó számokban

A magyar úszósport nagy reménysége Kós Hubert, aki tavaly négy ezüstérmet nyert az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, a hétvégén pedig két remek korosztályos csúccsal bizonyította tehetségét a felnőtt válogatott viadalon. Az UTE 17 éves versenyzőjével az olimpiai indulásról is beszélgettünk.

Kós Hubert a medencében akar hős lenni
Két ezüstérmet nyert Kós Hubert a hétvégi Négy nemzet viadalon
Fotó: MTI/Kovács Tamás

− Ki választotta a Hubert nevet, amely fényest, hírest jelent?

− Szüleim, mert az üknagyapámat hívták így, aki hősiesen harcolt a háborúban. Ez elkötelezettséget is jelent számomra, én is küzdeni, harcolni akarok a céljaimért.

− Hogyan került az uszodában, és miért maradt ott?

− Anyukám vitt le kétéves koromban, hogy megtanuljak úszni. Aztán egyre jobban ment, és hatévesen én határoztam úgy, hogy szeretnék versenyszerűen is úszni. Mert megszerettem az úszást.

− Nem unalmas, monoton  ez a sportág?

− Hát, az edzések próbatételek, mert elég unalmas két órán keresztül a medence alját látni, faltól falig úszni.

− Mire gondol ilyenkor, mivel próbálja feldobni a figyelmét?

− Többféle megoldás is van. Például arra gondolok, hogy ugyan már fáj, de milyen jó lesz majd, a versenyen a dobogón állni. Mert a versenyek mindenért kárpótolnak. Az utóbbi időben bevált lelki doppingszer, hogy a tokiói olimpiára gondolok az edzéseken. Amiért érdemes küzdeni.

− Miért lett a vegyes úszás a fő versenyszáma?

− Edzőm, Magyarovits Zoltán úgy látta, hogy ebben lehetek sikeres, s az eredmények őt igazolják. Kemény, de nagyon változatos a vegyesúszás, mert mind a négy úszásnemben edzeni kell, a versenyek pedig nagyon izgalmasak. Nekem most a hát, a pillangó és a gyors is elég jól megy, a mellen kell még javítanom. És majd ezután dől el, hogy a vegyes mellett miben fogok még versenyezni.

− Hogyan lehet az, hogy a járvány miatti kényszerszünet ellenére csúcsformában kezdte az idényt?

− Az elején, amikor sorra mondták le a versenyeket, nagyon motiválatlan voltam. De aztán sokat segített, hogy klubtársammal, Gyurta Gergellyel együtt edzettem. Például, sok gyorsasági hosszú edzésünk is volt, s Zoli bácsi mondta is, ennek meglesz az eredménye. Sikerült is már az első versenyen kétszáz és négyszáz vegyesen is az olimpiai A szintnél jobb időt úsznom, de ezen a versenyen nem lehetett kvalifikációt szerezni a nyári játékokra.

− Mindezek után elérhető távolságra került Tokió?

− Nagy álmom, nem is álmom, célom, hogy kiharcoljam az olim­piai részvételt. Ami nem lesz könnyű, mert a decemberi országos bajnokságon nem csupán A szintet kell úsznom, hanem meg kell előznöm több, nagyon erős riválisomat is.

Nagylábon él a tinédzser úszó

Magyarovits Zoltán, aki hét éve Kós Hubert edzője, tanítványáról elmondta: „Hubert százkilenvennégy centi magas, negyvenhatos lába van, nagy a tenyere, jó a vízfekvése, tehát alkatilag kiváló az úszásra. A fizikai adottsága mellett, ami szintén fontos, nagyon tudatos versenyző, ezért például odafigyel az edzéseken, így könnyebben tanulja meg helyes úszótechnikát. Kár, hogy az idén elmarad az ifjúsági Európa-bajnokság, mert több érmet nyerhetett volna. Néhány hét pihenő után elkezdjük a felkészülést az országos bajnokságra, mert a cél a tokiói szereplés kiharcolása.”

Kapcsolódó írásaink