Sport

Az új kapitány szerint jó alapokra építhet női hokiválogatottunk

Jó alapokra építhet a jövő évi elit-világbajnokságra készülő magyar női jégkorong-válogatott, amelyben remek képességű játékosok alkotnak egységet Lisa Haley, az együttes frissen kinevezett olimpiai bajnok kanadai szövetségi kapitánya szerint.

Az új kapitány szerint jó alapokra építhet női hokiválogatottunk
Lisa Haley (középen) vezetésével kezdte meg a felkészülést a magyar női hokiválogatott a jövő évi elit-vb-re
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A szakember a válogatott csütörtök délelőtti edzése után elmondta, nagyon lényeges lesz a legmagasabb osztályban az, hogy mennyire gyorsan tudnak játszani, véleménye szerint pedig „megvan a sebesség” a játékosokban.

„Óriási a lelkesedés a lányokban, szeretnek és tudnak is együtt játszani, nem utolsó sorban azért, mert jól működik közöttük a kémia” - fogalmazott a 47 esztendős Haley, hozzátéve, hogy az első néhány közös edzés alapján úgy látja, nagy lehetőségek előtt áll a magyar válogatott. „Természetesen vannak olyan elemek, amelyeken javítanunk kell, és ezeket fejleszteni is fogjuk, de az alapok kétségkívül nagyon jók” - jelentette ki a kapitány.

Haley szerint nagy lehetőségek előtt áll a csapat
Haley szerint nagy lehetőségek előtt áll a csapat
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Haley szerint Magyarországon a női jégkorong még nem tekinthet vissza nagy hagyományokra, ugyanakkor rövid idő alatt el tudott lépni a világ leggyengébb csapataitól. „A lányokkal közösen felelősségünk van abban, hogy a magyar női jégkorong történelmét tovább írjuk, és az eddig elért sikerekre építve megtegyük a következő lépést” - mondta a szakvezető, megfogalmazva azt a célt, hogy a válogatottnak a legmagasabb osztályban kell maradnia.

Vas Márton, a hazai szövetség (MJSZ) általános igazgatója szerint az együttes tagjai jól dolgoznak, az első, ismerkedéssel és sok beszélgetéssel töltött napok után pedig jó irányba indult el a munka.

„Elfogadták a lányok az új kapitányt, látják, mekkora szakmai tudása van, emiatt azt várják tőle, hogy a lehető legmagasabb szinten legyenek felkészítve” - mondta Vas, aki úgy véli, a játékosok Haley minden szavára figyelnek és próbálják betartani mindazt, amit kér.

A válogatott célja, hogy megőrizze tagságát a legmagasabb osztályban
A válogatott célja, hogy megőrizze tagságát a legmagasabb osztályban
Fotó: MH/Papajcsik Péter

„A legfontosabb, hogy összeálljon a csapat és jó játékot játszunk, mert ha ez megvan, akkor mindegy mit mutat az eredményjelző, a jobbtól sosem szégyen kikapni” - fogalmazott a sportvezető, aki szerint ha meglepetéseket is tud majd okozni a válogatott az elit-vb-n, és a mutatott játékkal sem lesz gond, akkor kijelenthető lesz, hogy jó szakmai munka zajlik az együttesnél.

Lisa Haley kinevezését múlt pénteken jelentette be az MJSZ, és a szakember megbízatása a jövő augusztusi olimpiai selejtezők végéig szól. Elődjével, Pat Cortinával a magyar női válogatott tavaly fennállása során először feljutott az elitbe. Az idei vb a koronavírus-járvány miatt elmaradt, és jövőre rendezik meg Kanadában. Cortina szerződése az MJSZ-szel lejárt, a továbbiakban a német férfi élvonalban dolgozik klubedzőként.

Kapcsolódó írásaink