Sport

A kollégái szerint is Jürgen Klopp a legjobb

Labdarúgás. Az angol bajnokcsapat edzője néhány éve úgy érezte magát Sir Alex Fergusonnal találkozva, mintha a pápa fogadta volna

Kitüntették Jürgen Kloppot, a bajnok Liverpool szakvezetője lett az angol Premier League-szezon legjobb menedzsere – a kollégái döntése alapján. A német szakember vezette Liverpool harminc év elteltével nyert ismét angol bajnoki aranyérmet.

A kollégái szerint is Jürgen Klopp a legjobb
Az 53 éves Jürgen Klopp Angliában is a csúcsra jutott
Fotó: AFP/Laurence Griffiths

A Liverpool bajnoki teljesítménye alapján nincs ebben semmi meglepő, sőt kiegészíthetjük az előző megállapítást azzal, hogy ki más kaphatná a díjat, mint az, akinek a csapata egyszerre védi az angol bajnoki címet, a Bajnokok Ligáját, a klubvilágbajnoki címet és az UEFA Szuperkupáját. Talán – tudva az évtizedek óta létező, néha a régi játékosok, mint Gary Neville által is generált Manchester United–Liverpool-ellentétről – az meglepőbb, hogy az angol bajnokságok történetének legsikeresebb edzője, Sir Alex Ferguson milyen elismerőn nyilatkozott az edzők választotta győztesről: „Tökéletesen megérdemli a díjat. A csapata kiváló teljesítményt nyújtott, az ő egyénisége pedig átsütött az egész klubon.”

Maga a díj éppen Sir Alex nevét viseli, erre is reflektált Klopp a díjátadón: „Nagyon boldog vagyok, hogy a Liga Menedzsereinek Szövetsége engem talált méltónak erre a díjra, amelyet Sir Alexről neveztek el, arról az emberről, akit én rendkívül módon csodálok. Tudom, hogy nem feltétlenül illik egy ilyen vallomás egy Liverpool-menedzserhez, de tényleg csodálom. Ő volt az első brit edző, akivel találkoztam, egyszer reggeliztünk együtt, talán ő már nem is emlékezik rá, de nekem ez olyan volt, mintha a pápával találkoztam volna.”

Jürgen Klopp megtiszteltetésnek nevezte, hogy a díjat korábban elnyerők nyomába léphet, külön is kiemelte a korábbi liverpooli szakembereket, Bill Shanklyt, Bob Pais­ley-t, Joe Fagant, Sir Kenny Dalglisht és Brendan Rodgerst. S persze kitért arra, hogy ma már egy sztárcsapat szakmai irányítása nem egyszemélyes feladat, megköszönte stábja tagjainak, Pep Lijndersnek, Peter Krawietznek, John Achterbergnek, Vitor Matosnak és Jack Robinsonnak a munkáját.

Jürgen Klopp sikeres edzői pályafutása lassan húsz éve kezdődött, s nem nevezhető vándormadárnak. A Mainzot irányította 2001 és 2008 között, majd 2008 és 2015 között a Borussia Dortmund élén állt.

A Liverpool szakvezetőjének 2015. október 8-án nevezték ki. Angliai karrierje előtt a Dortmunddal kétszeres német bajnok, német DFB-kupa-győztes, kétszeres DFL Szuperkupa-győztes lett, szerepelt BL-döntőben.

A sikeredző pályafutása során öt magyar játékossal dolgozott, Bódog Tamással, Szabics Imrével, Hajnal Tamással, Bajner Bálinttal és Bogdán Ádámmal.

Kapcsolódó írásaink