Sport

Megnyitják az olimpia létesítményeit a profi és amatőr japán sportolók előtt Tokióban

Elkelt Pierre de Coubertin ötkarikás rajza

Eddig üresen álltak, de fokozatosan megnyitják a jövőre halasztott tokiói olimpia versenyhelyszíneit a sportszövetségek számára, illetve közösségi használatra.

Megnyitják az olimpia létesítményeit a profi és amatőr japán sportolók előtt Tokióban
Coubertin báró öt karikája az öt kontinenst jelképezi, amelyeket az olimpiai eszme egyesített, és amelyeknek sportolói részt vesznek a játékokon
Fotó: Cannes Auction House

Az újonnan épült szlalom kajak–kenu-pályát hétfőn nyitották meg a sportolók számára, míg a Tacumi Uszodát, amely most a vízilabdatorna mérkőzéseinek adna otthont, augusztus közepétől vehetik birtokba az amatőr sportolók. A tokiói városvezetés tervei szerint a következő hónapokban további ötkarikás létesítményeket is megnyitnak, amennyiben a világjárvány ezt lehetővé teszi. A tokiói játékok eredetileg múlt pénteken rajtolt volna, a halasztás értelmében 2021. július 23-án kezdődik majd. Ezen a jelenlegi állás szerint az igazoltan „tiszta” orosz sportolók a semleges zászló alatt indulhatnának. Az Egyesült Államokban titkos helyen lévő Grigorij Rodcsenko, az orosz doppinglabor korábbi vezetője szerint azonban nem lenne szabad engedni az oroszok olimpiai részvételét, mert nem változott semmi, továbbra is tiltott szereket használnak a felkészülésben. Nagy figyelem kísérte azt a cannes-i árverést, amelyen száznyolcvanötezer euróért kelt el az a rajz, amelyen a modern kori játékok atyja, Pierre de Coubertin először ábrázolta az olimpiai öt karikát. Alexandre Debussy, a Cannes Enchères igazgatója azt mondta, egy brazil gyűjtő vásárolta meg az emléktárgyat, amely adókkal együtt 234 950 euróba került neki. Az öt kontinenst szimbolizáló öt színes, egymásba fonódó karika 21x27,5 centis fehér vásznon látható. Coubertin 1913 augusztusában alkotta meg, a kész művet az első világháborút követően, az 1920-as antwerpeni olimpia megnyitója előtt mutatták be. A vasárnapi aukción a sportritkaságok sorában elkelt a négy évtizeddel ezelőtti moszkvai olimpia eredeti fáklyája is.

Kapcsolódó írásaink