Sport

Egy WTA-tornával éled újra a szezon Palermóban

Tenisz. Ma elnököt választ a sportág hazai szövetsége, egy jelölt van

Egy hét múlva újra kezdődnek a profi női teniszversenyek. A házigazda a szicíliai Palermo. Az amerikai nyílt bajnokságnak, az US Opennek egyelőre zöld útja van, de a topversenyzők hezitálnak. Nehéz helyzetben a fehér sport.

„A WTA nem különbözik a világ bármely más vállalkozásától, ugyanúgy komoly hatással volt rá a kialakult helyzet” – fogalmazott Steve Simon, a női teniszversenyeket szervező WTA ügyvezető igazgatója, aki szerint az elitsorozat csak két év múlva tér vissza a normális kerékvágásba. Beismerte, a szezon nagyobb részének elvesztése komoly pénzügyi nehézségekkel jár. Ami Palermót illeti, az augusztus 3-án kezdődő torna sem lehet teljes, az olasz egészségügyi miniszter, Roberto Speranza egy héttel a kezdés előtt azt mondta: a Romániából és Bulgáriából érkező versenyzők csak két hét karantén után játszhatnak. Praktikusan ez azt jelentette volna, hogy a salakpályás tornán csak akkor indulhat például a román Simona Halep kétszeres Grand Slam-győztes, 2018-as világelső, ha sikerül mentességet kapnia – ahogyan azt a verseny főszervezői remélték. Szerintük a WTA túlságosan szigorú egészségügyi szabályokat hozott. Halep az idei szezon kezdetén az Australian Openen kikapott a döntőben, február végén megnyerte a dubaji tornát. A BBC-nek korábban felvezető versenynek titulálta a szicíliai tornát – amelyről aztán a bizonytalan helyzet miatt visszalépett.

Ami a férfiakat illeti, az ő karantén utáni első versenyük az augusztus 14-i washingtoni viadal lett volna, amit a múlt héten töröltek a koronavírus amerikai jelenléte és az utazási nehézségek miatt. Jelen állás szerint a teniszezők először a US Open helyszínére áthelyezett cincinnati tenisztornán léphetnek pályára augusztus 22-től, míg az amerikai nyílt bajnokságot – férfiaknak és nőknek – a tervek szerint augusztus 31-től rendezik. Az élmezőny túl van pár vitatott sportértékű, sőt, a járványra fittyet hányó, bemutató jellegű meghívásos tornán. Ki-ki elmondta már, miért nem tervezi a New York-i utazást, de nem lenne meglepő, ha a világelső Novak Djoković mégis megjelenne. Roger Federer, a húszszoros Grand Slam-győztes korábbi világelső viszont biztosan nem lesz jelen. Edzője, Severin Lüthi elárulta, Federer második térdműtétje után jelenleg a fizikai felkészülésnél tart, teniszpályára csak augusztus közepén lép.

Lázár János rendet teremtene

Ma rendkívüli közgyűlést tart a Magyar Teniszszövetség, amely vezetőséget választ azok után, hogy május 13-án öt elnökségi tag lemondott tisztségéről. Februárban megelőzte e lépést az, hogy a szövetség pénzügyi helyzete miatt
teljes körű átvilágítást rendelt el az elnökség, és lemondott Richter Attila főtitkár, akinek helyét Juhász Gábor vette át. A pénzügyi tanácsadó cég április 21-én készült el az átvilágítással, a szövetség 3,533 milliárd forint (!) konszolidációs kérelmet nyújtott be a kormányhoz. A tisztújító közgyűlés a járványügyi korlátozások miatt halasztódott mostanáig. Tapasztalt konfliktuskezelőként célozza meg az elnöki széket Lázár János fideszes országgyűlési képviselő, aki békét és rendet teremtene. Vasárnap az MTI-ben megjelent a másik (korábbi) jelölt, Bardóczky Kornél közleménye. A korábbi sokszoros Davis Kupa-válogatott játékos azt nyilatkozta, szívesen vállal a szakmai munkában szerepet, amennyiben Lázár Jánost megválasztják elnöknek. (MK)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom