Sport

Ez az utóbbi évtized leggyengébb Juventusa

Labdarúgás. Egyelőre semmi sem bizonyítja, hogy jó döntésnek bizonyult Maurizio Sarriszerződtetése, mégis maradhat a csapat élén

A Juventus – tenisznyelven szólva – az első meccslabdát kihagyta: kikapott Udinében. Ettől még óriá­si favoritja a Serie A 2019–2020-as idényének. Ugyanakkor az eredmények azt sugallják, a mostani az utóbbi tíz év leggyengébb Juventusa.

Ez az utóbbi évtized leggyengébb Juventusa
Paulo Dybalának (kékben), a Juventus argentin csatárának is visszaesett a formája
Fotó: AFP/Marco Bertorello

Friuliában Mathijs de Ligt ritka góljainak egyikével előnybe került a Juventus, de a második félidőben az Udinese két gólt szerezve fordított. Az elefántcsontparti Fofana a 92. percben megforgatta Alex Sandrót és De Ligtet is, az 1–2 a Juve idénybeli ötödik bajnoki veresége. A torinói csapat éppen a mérkőzés napján mondhatta magát megszakítás nélkül 3000 napja Olaszország bajnokának – ezzel még a második világháború miatti szünet előtt és után is uralkodó Grande Torinót is lepipálta –, ami csak újabb bizonyíték arra, hogy a mostani jelenséget érdemes folyamatában is vizsgálni. Másképpen: összehasonlítani a Juve uralkodásának korábbi szakaszaival.

Olyan Juventus-szurkoló, aki azt állítja, hogy a csapat Maurizio Sarri irányításával előrelépett, szinte nincs is. Az edző ugyan utalt arra az újrakezdés előtt, hogy a leállás miatt a különbségek kiegyenlítődnek, de csak az igaz, hogy a Juventus visszaszürkült a többiekhez, öt bajnokit nyert meg, négyet nem. Különösen a legutóbbi öt forduló eredménysora kiábrándító: egy győzelem, két döntetlen, két vereség. Ezzel szemben a Milan a legutóbbi tíz bajnoki meccsén 7-2-0-s, a január 20. óta veretlen Atalanta 8-2-0-s mérleget produkált.

Szembetűnő, hogy a Juve az utóbbi hetekben milyen rosszul sáfárkodott az előnyével: a Milan ellen 2–0-ról 2–4, a Sassuolo ellen 2–0-ról 2–3, majd 3–3, az Udinese ellen 1–0-ról 1–2. A Torino elleni városi rangadó óta csak a Lazio ellen sikerült nyerni azt követően, hogy a csapat vezetést szerzett. (Akad egy „ellenpélda”: az Atalanta ellen kétszer is egyenlített.) Sarri szerint fáradt ő is és a játékosai azok, de biztos abban, hogy a hátralévő fordulókban megszerzik a bajnoki címet. Alkalmasint ennek vasárnap lesz a napja: a Sampdoria ellen, Torinóban nagy favorit a Juve. Ha megszerzi a három pontot, behozhatatlan lesz az előnye.

Közel a sorozatban kilencedik bajnoki elsőség, de ettől még igaz: a mostanihoz hasonló rossz szériá­ja az elmúlt években csak kétszer volt. Legutóbb 2019. április 27-től az idényzárásig (öt nyeretlen mérkőzés, három döntetlennel), ám akkorra már megnyerte a bajnokságot és Allegri edző távozásának bejelentése nyilván nem hatott pozitívan. Még a 2015–2016-os idényben is 91 ponttal zárt a csapat, pedig az első forduló után, 8 ponttal, a 12. helyen szégyenkezett.

Most nyolcvan ponttal áll, ebből lehet még 89 is, de a mostani forma alapján kevesebb a valószínű. A 2011–2012-es bajnokságot nyerte meg 84 ponttal (veretlenül, de 15 döntetlennel), egy évvel később is 87 ponttal zárt csak, ám azóta csupán egyszer maradt kilencven pont alatt, Allegri első idényében, 2014–2015-ben (87). Az Antonio Contéval elért, 2013–2014-es 102 pont ködbe vesző emlék már...

Serie A, 35. forduló. Udinese–Juventus 2–1, Lazio–Cagliari 2–1. 36. forduló. AC Milan–Atalanta (lapzárta után ért véget.)
Az élcsoport: 1. Juventus 80, 2. Atalanta 74, 3. Internazionale 73, 4. Lazio 72, 5. AS Roma 61, 2. AC Milan 59.

Kapcsolódó írásaink