Sport

Az újrakezdés nehézségei és örömei a Margit-szigeten

Úszás. A magyarok vezetnek a lengyelek előtt a Négy Nemzet versenyén

Végre legjobb úszóink újra versenyezhetnek. A koronavírus-járvány miatti öthónapos kényszerszünet után először Magyarországon rendeznek nemzetközi úszóversenyt. A Négy Nemzet versenyén a magyarok mellett az osztrákok, a csehek és a lengyelek rajtoltak a Hajós Alfréd uszodában.

Az újrakezdés nehézségei és örömei a Margit-szigeten
Milák Kristóf elégedett volt a pillangón nyújtott teljesítményével és eredményével
Fotó: MH/Purger Tamás

Már a délelőtti előfutamok is izgalmasak voltak, mert nemzetenként csak két-két úszó juthatott az esti döntőbe, így több számban is presztízsharc alakult ki verseny­zőink között a fináléba kerülésért.

A női 200 m gyorsúszás döntőjében a világbajnok Kapás Boglárka és az ifjúsági olimpiai bajnok Késely Ajna kemény ellenfelet kapott Marlene Kahler személyében. Világbajnokunk ugyan még érhetően nincs csúcsformában, azonban a hajrája már-már a régi, így legyőzte osztrák riválisát. Késely harmadikként ért célba, azonban sokat nem pihenhetett, mert fél óra múlva 1500 méteren rajtolt, s esélyeshez méltóan, biztosan nyert, méghozzá meglepően jó idővel.

„A kétszáz még jól ment, de az ezerötszáz végére már nagyon elfáradtam, ezért örültem, hogy célba értem. Azért a kihagyás után fizikai­lag és lelkileg is kezdek jó állapotba kerülni” − monda bizakodva Késely. A férfiak 200 méteres döntőjében Milák Kristóf nagy csatában vereséget szenvedett az osztrák Felix Auböcktől, Németh Nándor ötödikként ért célba. Aztán világbajnokunk 100 m pillangón ismételten igazolta kivételes klasszisát, 51,14 másodperces idővel nyert: „Kétszáz gyorson még sokat hibáztam, de hát ez volt az első versenyem. A pillangó már jobban ment, s az eredményemmel is elégedett vagyok” − értékelt Milák.

A női döntőben Szilágyi Lilána volt a leggyorsabb, Kapás harmadik lett. Kettős magyar győzelem született a 400 m vegyes fináléjában, Verrasztó Dávid nyert a hatalmas egyéni csúcsot elérő 16 éves Kós Hubert előtt. A nők sem akartak elmaradni, az olimpiai bajnok Hosszú Katinka könnyedén nyert, s kellemes meglepetésre a 16 éves Nyirádi Réka végezett a második helyen. Az első nap után a pontversenyben Magyarország 156 ponttal vezet Lengyelország (138) és Ausztria (130) előtt.

Kapcsolódó írásaink