Sport

Megcélozta Farkas Petra Tokiót

Atlétika. Női távolugróink jó formában kezdték az idényt, fő versenyük a székesfehérvári Gyulai István Memorial

Nemzetközi színvonalú versenyt hozott a női távolugrás a tatabányai Grosics Gyula Stadion pályaavatóján, amelyen Farkas Petra 664 centivel nyert Nguyen Anasztázia (661) és Lesti Diána (657) előtt. A 21 éves győztesnek, a Honvéd atlétájának már nem elérhetetlen az olimpiai szint megugrása.

Megcélozta Farkas Petra Tokiót
A magyar távolugró tavaly ezüstérmes lett az U23-as Európa-bajnokságon
Fotó: MH

– Hogyan élte túl a járvány miatti kényszerszünetet?

– Eleinte nagyon nehéz volt, mert mi atléták pontos terv szerint edzünk, versenyzünk, aztán márciusban minden borult, minden bizonytalan lett. Szerencsére klubom, a Honvéd biztosította, hogy egyedül edzhettem a pályán, így nem kellett leállnom. Aztán májusban fokozatosan jöhettek a társak is. A helyzetünket nehezítette, hogy a járvány miatt sorra törölték a versenyeket.

– Mindezek után számított ilyen késői, de eredményes idénykezdésre?

– Igazából nem. Úgy gondoltam, az idei első szabadtéri versenyemen hatszázharminc–hatszáznegyven centit érhetek el. Magamat és edzőmet, Szenczi Lászlót is meglepte a hatszázhatvannégy centiméteres ugrásom. Mindez annak lehet az eredménye, hogy nem kellett erőltetett menetben készülnünk, több időnk jutott a technikai hibák kijavítására.

– Mennyiben segítette, hogy erős a hazai női távolugró élmezőny, hárman ugrottak hatszázötvenen felül?

− Ez rám pozitív hatással van, mert az erős ellenfelek a jobb eredmény elérésére inspirálnak. Például a tavalyi országos bajnokságon nagy csatát vívtam az elsőségért Nguyen Anasztáziával, aminek két egyéni csúcs lett az eredménye. Anasztázia hatszázhetvenhét centivel nyert, én hatszázhetvenkettővel lettem ezüstérmes. Ezt az eredményemet szeretném idén megjavítani.

− Hol, hiszen a nemzetközi versenyek a járvány miatt sorra elmaradnak?

− Valóban, de szerencsére itthon most már szinte minden hétvégén lesznek versenyek. Megrendezik a budapesti, majd az országos bajnokságot is. Mivel a párizsi Euró­pa-bajnokság is elmarad, amit nagyon sajnálok, a fő versenyünk az augusztus tizenkilencedikei Gyulai István-emlékverseny lesz Székesfehérváron.

− Tíz centire megközelítette a hatszáznyolcvankettő centiméteres olimpiai szintet. Megcélozza jövőre Tokiót?

− A célom az olimpiai indulás. A halasztás miatt csak december elsejétől lehet szintet teljesíteni. Az addig elért eredmények viszont beszámítanak a világranglistába, így az idei versenyeknek is van tétje.

Kapcsolódó írásaink

Norman a leggyorsabb

ĀA világ idei leggyorsabb 100 méterét futotta a 22 éves amerikai Michael Norman a texasi Fort Worth atlétikai viadalon

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom