Sport

Kijavítaná az elégtelent Vettel a Stájer Nagydíjon

Forma–1. Nem vár a Magyar Nagydíjig a Ferrari, már a hétvégén kipróbálja az új fejlesztéseket Spielbergben – A Renault bejelentette Fernando Alonso visszatérését

A zűrzavaros elő-Forma–1-es futam után minden csapat javítani akar a hétvégi újabb spielbergi versenyen, a Stájer Nagydíjon. Sebestian Vettel be akarja bizonyítani, hogy az élmezőnyben a helye, a Red Bull pedig ki akarja küszöbölni a technikai hibát Max Verstappen autóján.

Kijavítaná az elégtelent Vettel a Stájer Nagydíjon
Nagyon sokat kell még dolgoznia a Ferrarinak azért, hogy utolérje legnagyobb riválisát, a Mercedest
Fotó: AFP/Joe Klamar

A korábban kétszer is futamgyőztes holland Max Verstappen műszaki hiba miatt célba sem ért az elmúlt hétvégi Osztrák Nagydíjon, ezért csapata nagy erőkkel dolgozott azon, hogy kiderítse, hogy mi okozta a hibát. Christian Horner csapatfőnök szerint a versenyautó minden alkatrészét átvizsgálták, s megtalálták a hibát, a motor lendkerekével volt gond. „A Hondával együtt keményen dolgozunk, hogy még a hétvége előtt meglegyen a megoldás. A problémát azonosítottuk, és a megoldás is meglesz!” – bizakodott Horner.

A tizenegy célba érkező közül csak a tizedik lett Sebastian Vettel, a Ferrari négyszeres világbajnok pilótája, aki be akarja bizonyítani, hogy ennél sokkal többre képes: „Itt az esély, hogy jobban teljesítsek, mint egy hete. Egy csomó újabb adatunk van az autóról, amelyekkel dolgozhatunk. Emellett úgy gondolom, sok hasznos dolgot tanultunk az első futamon” – fogalmazott a német versenyző, aki a szezon végén távozik az olasz istállótól.

A Ferrarinak komoly hiányosságai vannak mind az aerodinamika, mind a motor teljesítményének területén, így az előzetesen tervezettnél korábban beveti majd fejlesztéseit. A csapat eredetileg úgy készült, hogy a jövő hétvégi Magyar Nagydíjon használja élesben először az új aerodinamikai csomagját, de közölte, már a Stájer Nagydíjon bevethetnek ebből bizonyos elemeket. „Versenyben vagyunk az idővel, de mindent megteszünk, amit tudunk. A tény, hogy ismét ugyanazon a pályán szerepelünk, újabb okot ad arra, hogy már itt kipróbáljunk néhány fejlesztést” – mondta Mattia Binotto csapatfőnök.

A hétvégi futamon két csapat is pilótát cserél: a Williamsnél George Russell helyett Jack Aitken, az Alfa Romeónál pedig Antonio Gio­vinazzi helyett a Williamstől érkező Robert Kubica kap lehetőséget.

A Renault hivatalosan is bejelentette, hogy visszatér a Forma–1-be a kétszeres világbajnok Fernando Alonso. A spanyol pilóta, aki a hónap végén lesz 39 éves, a jelenlegi idény végén a McLarenhez távozó Daniel Ricciardo helyét veszi át. Szerződésének időtartamáról nem számolt be csapat, közleményében csupán annyit írt, hogy „a következő idényekre csatlakozik a Renault DP World F1 Teamhez”.

A Renault-val két világbajnoki címet nyerő spanyol pilóta nem számíthat hasonló sikerre, mert jövőre a koronavírus-járvány miatt a csapatoknak az idei autóikkal kell versenyezniük. A Renault versenyautója azonban jelenleg nem veszi fel a versenyt az élmezőnnyel, az idénynyitón csak négy pontot szerzett – tavaly az ötödik lett az összetett pontversenyben – ezért is menekül az istállótól a többre vágyó Ricciardo.

Kapcsolódó írásaink