Sport

Serena Williams utódja Cori Gauff lehet

Tenisz. Egy év alatt több mint kétszáz helyet javított a világranglistán az üstökös, aki állócsillag szeretne lenni

Alig várja, hogy újra játszhasson a 16 éves amerikai teniszező, Cori Gauff, a múlt év felfedezettje, akiről a BBC riportere, a korábbi Roland Garros-győztes Sue Barker azt mondta: „Minden idők legjobb női játékosa lehet, sikeresebb, mint Serena Williams.”

Serena Williams utódja Cori Gauff lehet
Cori Gauff a korához képest kifejezetten erős fizikailag (is)
Fotó: AFP/William West

Az amerikai tinédzser tavaly robbant a női teniszezők élmezőnyébe, amikor Wimbledonban a világranglista 313. helyezettjeként a selejtezőből a főtáblára jutott. Meglepetésre ezután legyőzte a rutinos Venus Williamst, s a negyedik fordulóban csak a világranglista-vezető román Simona Halep tudta megállítani. Ezt a bravúrt megismételte az év elején Melbourne-ben, amikor a Grand Slam-tornán a harmadik fordulóban legyőzte a címvédő japán Oszaka Naomit, a negyeddöntőben honfitársától, a későbbi győztes Sofia Kenintől kapott ki.

Az idén márciusban a 16. születésnapját ünneplő, Coco becenevű tini egy év alatt 264 helyezést lépett előre a világranglistán, s bár nehezen birkózik meg a hirtelen rászakadt népszerűséggel, megpróbál a földön maradni. Amikor tavaly Wimbledonban megkérdezték tőle a sajtótájékoztatón, hogy mire költi 176 ezer fontos pénzdíját, azt válaszolta, szeretne egy kapucnis pulcsit vásárolni. A melbourne-i sikere után pedig elárulta, hogy a szintén nagyon tehetséges testvéreitől az elutazása előtt mindig megkérdi, milyen ajándékot szeretnének. „A legfiatalabb testvérem, Cameron azt mondta, hogy cápafog nyakláncot szeretne Ausztráliából, a tizenkét éves Cody viszont a nyereményem tíz százalékát kérte. Nagyon anyagias, ami nem jó dolog.”

A járvány miatti kényszerszünet alatt Coco tanult – édesanyja a tanára, édesapja az edzője –, sokat olvasott, és habár élvezte az otthonlétet, alig várja, hogy újra utazhasson, játszhasson. Az újraindulás után az első Grand Slam-tornája, a US Open lesz, majd az elhalasztott Roland Garros Párizsban. „Nekem könnyebb lesz megszoknom, hogy nem lesznek nézők a lelátókon, mert csak egy éve játszom felnőtt tornákon. Korábban juniorként megszoktam, hogy nem volt tömeg, csak a szüleim szurkoltak nekem a lelátón.”

Sue Barker, a BBC riportere szerint Coco minden szükséges tulajdonsággal rendelkezik fizikailag és szellemileg ahhoz, hogy világsztár legyen, s ha 18 éves korában elkezdi nyerni a Grand Slameket, felülmúlhatja a huszonháromszoros győztes Serena Wiliamst. Venus Williams kijelentette, hogy a csillagos ég a határ a fiatal amerikai számára. A volt wimbledoni bajnok, John McEnroe pedig azt mondta tavaly, hogy meglepődne, ha Cori Gauff húszéves koráig nem lenne világranglista-vezető. Az elvárások tehát hatalmasak, ezzel a súlyos teherrel kellene az új teniszcsillagnak megbirkóznia.

Kapcsolódó írásaink