Sport

Hiába a rasszista vádak, nem változtat nevet a Chicago Blackhawks

Az NHL-ben szereplő Chicago Blackhawks jégkorongcsapata nem változtatja meg nevét, mivel úgy vélik, névválasztásuk nem hogy nem sértő az őslakosokra nézve, hanem éppen tisztelgés a Fekete Sólyom nevű sauk indián törzsfőnök emléke előtt.

Hiába a rasszista vádak, nem változtat nevet a Chicago Blackhawks
A Chicago Blackhawks játékosai ünneplik Patrick Kane (balra) második gólját a csapat március 11-ei meccsén, amelyet a chicagói gárda 6-2-re nyert meg a San José Sharks ellen
Fotó: AFP/Getty Images North America

A George Floyd halála nyomán kialakult helyzetben ismét fellángolt a vita az Egyesült Államokban a többek által rasszistának tartott sportcsapatnevek megváltoztatásáról. Ehhez kapcsolódóan kedden adott ki közleményt a patinás, hatszoros Stanley Kupa-győztes chicagói klub, melyben leszögezik, hogy a Chicago Blackhawks neve és logója egy fontos történelmi személyiséget jelképez, akinek példája amerikai őslakosok és veteránok generációja számára jelentett inspirációt - írja az AP hírügynökség.

Szerintük a névválasztás nem hogy nem rasszista, de éppen hogy hozzájárul őslakos kultúra fontos elemeinek megőrzéséhez és továbbadásához.

A Chicago Blackhawks egyike a liga hat alapító klubjának, az úgynevezett „Original Six”-nek. A csapatot 1926-ban hozta létre Frederic McLaughlin I. világháborús veterán, aki a háborúban a 86. gyalogos hadosztály 333. gépfegyveres zászlóaljának tagjaként teljesített szolgálatot. McLaughlin a névválasztáshoz a háborús élményeiből merítette az ötletet, mivel az egységét Blackhawk Divisiönnek, azaz Fekete Sólyom hadosztálynak keresztelték el a sauk törzs XVIII-XIX. század fordulóján élt főnöke, Fekete Sólyom után.

A legnagyobb amerikai sportligák csapatai közül többen viselnek őslakosokhoz köthető neveket, ezeket illetően időről időre felerősödik a vita, hogy nevet kéne változtatniuk, mivel a jelenlegi megnevezésük sérti az őslakosok érzékenységét. A legkomolyabb támadások a Washington Redskins amerikaifutball-csapatát érték, amelynek tulajdonosa a legutóbbi hírek alapján már elgondolkodik a névváltoztatás lehetőségén. 

Kapcsolódó írásaink