Sport

Amerikai sportízlés

Szavazás. Az Egyesült Államokban egy internetes portál különböző sportágakban keresi minden idők legjobbját, labdarúgásban Lionel Messi és Cristiano Ronaldo a két jelölt

Az Egyesült Államokban is kevés a sportesemény, így előtérbe kerülnek a különböző „minden idők” szavazások. Akad rájuk egy mókás mozaikszó, a GOAT, aminek semmi köze a kecskéhez: Greatest of All Time – minden idők legjobbja. Legutóbb a Yahoo sportrovata fogott bele egy nagy szavazósdiba, nem igazán demokratikusan mindössze két jelöltet ajánlva a kattintani vágyóknak.

Amerikai sportízlés
Tom Bradyről már kiderült, hogy az ítészek szerint a legjobb irányítója sportágának
Fotó: AFP/Getty Images/North America

Nem túlzás állítani, Közép-Euró­pa közepén is ismertek az Egyesült Államokban legnépszerűbb sportágak legjobbjai, érdemes ezért végignézni a Yahoo által ajánlott listát. Nagy biztonsággal megfogalmazhatjuk: jó néhány esetben mi mást ajánlottunk volna az olvasóknak – ettől még érdekes az ottani nominálás.

Kezdjük rögtön az amerikai futballal, amelyben az idei Super Bowl után klubot váltó, még mindig aktív irányító, Tom Brady az egyik, a TD-király Jerry Rice, a 49ers egykori legendás elkapója a másik jelölt.

Kosárlabdában aligha meglepő, hogy Michael Jordan az egyik „versenyző”, LeBron James a másik, egy magyarázó mondattal: „Nincs játékos az NBA történetében, aki olyan sokáig tündökölt volna, mint ő, még Michael Jordan sem.” Azért Bill Russell, Wilt Chamberlain, Larry Bird, Magic Johnson vagy Kobe Bryant sem lett volna tévedés – s akkor még csak az amerikaiakat listáztuk. A nőknél Cheryl Miller és Diana Taurasi, Rátgéber László egykori pontkirálynője a jelölt.

A jéghokiban a nyolcvanas-kilencvenes évek rajongói lesznek boldogok a jelöléstől: Wayne Gretzky és Mario Lemieux megelőzte Gordie Howe-t, Bobby Hullt, Bobby Orrt és a 21. század legjobbjait, beleértve Jaromir Jagrt.

A futballban (Amerikában: a soccerben) Lionel Messi és Cristiano Ronaldo a két kiválasztott, bátran lehet mindkettőt a 21. század legjobbjának jelölni – de azért volt élet már előttük is... Fura, hogy az Újvilág soccerjének aranykorát megalapozó Pelé nem került szóba. A nőknél Mia Hamm és a brazil Marta a két jelölt. Kicsit elnagyolt az olimpiai sportágak kezelése, az úszó Michael Phelps és az atléta Usain Bolt között lehet választani. Ökölvívásban Muhammad Alit alkalmasint mindenki jelölné a kettőbe, a másik Sugar Ray Robinson. Itt sem lehetett könnyű a szűkítés, Joe Louis lehetett volna talán a leginkább evidens választás még.

A teniszben Roger Federert és Novak Đokovićot választották, ember nincs, aki vitatná nagyszerűségüket. De a hőskor csillagaitól még el is tekintve, Rod Laver, Jimmy Connors, Björn Borg, John McEnroe, André Agassi, Pete Sampras ugyanilyen jó jelölt lehetett volna. Kevés a két hely, de hát még azt is szűkíteni kell majd a voksolóknak. A nőknél Steffi Graf és Serena Williams szerepel az ajánlatban, Martina Navratilová nélkül nem létezhet női teniszben ilyen lista.

Az autósportban Mario Andretti alkalmasint a sokoldalúságával és amerikai népszerűségével került a kettőbe, Lewis Hamilton a jelen sztárja, ráadásul fekete bőrű, ami most vitathatatlanul szempont az Egyesült Államokban. Michael Schumachernél nem volt nagyobb hatású legendája az F1-nek, Ayrton Sennánál pedig népszerűbb csillaga.

A baseballban Babe Ruth és Willie Mays, a férfi golfban Tiger Woods és Jack Nicklaus, a nőiben Annika Sörenstam és az 1932-es Los Angeles-i olimpián atlétikában győztes „sportpolihisztor”, Babe Didrikson Zaharias, az MMA-harcosok között Jon Jones és Georges St-Pierre, illetve Cristiane ‘Cyborg’ Justino és Amanda Nunes a kiválasztott.

Kapcsolódó írásaink