Sport

 Sértő akció

Korner.

Térdelni vagy nem térdelni – valóban ez itt a kérdés? Megosztotta a közvéleményt a Forma–1-es pilóták hétvégi akciója Spielbergben, amikor „Elég a rasszizmusból” feliratú fekete pólókban fél térdre ereszkedtek az osztrák himnusz alatt.

A rasszizmus elleni tiltakozás nem volt egységes, a húsz versenyzőből hat – a holland Max Verstappen, a monacói Charles Leclerc, a finn Kimi Räikkönen, a spanyol Carlos Sainz, az orosz Danyiil Kvjat és az olasz Antonio Giovinazzi – állva maradt. Hogy miért, azt Leclerc meg is indokolta: „Úgy gondolom, hogy a cselekedeteink, a viselkedésünk számít a mindennapi életben, nem pedig a formális gesztusok, amelyeket néhány országban ellentmondásosnak ítélhetnek meg. Az, hogy állva maradtam, egyáltalán nem jelenti azt, hogy másoknál kevésbé elkötelezett vagyok a rasszizmus elleni küzdelemben.” Maga a kezdeményező, a színes bőrű Lewis Hamilton is elismerte, hogy ugyan a fél térdre ereszkedés erős üzenet lehet az előítéletek ellen, de ez nem fogja megváltoztatni a világot. A több mint kétmilliárd kereszténynek ez a cselekedet megalázkodást jelent: „A térdhajtásnak lelke pedig az, hogy a szív mélységes tisztelettel belsőleg is meghajol Isten előtt. Az állás viszont az Isten iránti hódolatnak másik oldalát mutatja meg, ilyen tisztelet tölti el a készenlétben álló szolgát, a harcra kész katonát.” És ilyen tisztelettel, állva hallgatjuk a himnuszokat. Aki ezt nem így teszi, az ellentétes hatást válthat ki, mert egy nemzetet sérthet meg!

Kapcsolódó írásaink

 Lódopping

ĀKorner. A lovakat lelövik, ugye? Ezzel a címmel készült a hatvanas évek végén egy kilenc Oscar-díjra jelölt Sydney Pollack-film.