Sport

Beadta a derekát a Real Madrid

Labdarúgás. A nagy európai fociklubok közül már csak a német topcsapat Borussia Dortmundnak nincs női együttese

Meglepően sokáig várt vele, de végül a Real Madrid vezérkara is úgy döntött, nyit a női foci felé. Háromszázezer euróért megvette a madridi CD Tacón csapatát, és hivatalosan is bejelentette, megszületett a Real Madrid Femenino, a királyi gárda női alakulata.

Beadta a derekát a Real Madrid
A női foci nem a kisasszonyok sportja, a mérkőzések kőkemények és népszerűek. Főképp az olyan nagy múltú egyesületek esetében, mint a gránátvörös-kékben játszó bajnokcsapat FC Barcelona, amely tavaly ősszel kilenc gólt lőtt a CD Tacónnak
Fotó: AFP/Nurphoto/Joan Valls

A friss hírt nagy lelkesedéssel fogadták a női focisták. A BBC cikké­ben Ada Hegerberg, a Lyon csatára „nagy pozitívumként” értékelte a fejleményt. A 2018-ban először átadott női aranylabda tulajdonosa biztos benne, hogy hosszú távú tervei vannak a beruházással a Realnak. Maga a klubelnök, Florentino Perez úgy nyilatkozott: „Megérett az idő egy olyan együttes felépítésére, amire nagyon büszkék leszünk.” Nem tette hozzá, hogy mikor, de a közelmúltban megszületett női fiókcsapatok mind igen gyorsan az élvonalban találták magukat, nem hoztak szégyent patinás klubjuk férficsapataira. A Manchester United 2018-ban indította először az angol női bajnokságban a gárdáját, s egy évvel később már a negyedikek voltak. Az olaszok sztárklubja, a Juventus női csapata egy évvel korábban lépett pályára, és villámgyorsan begyűjtött három Calcio Femminine Serie A címet. (A taljánoknál 1968 óta rúgják a bőrt a nők bajnoki érmekért.) A nagy európai klubcsapatok közül már csak a német Borussia Dormundnak nincs női csapata.

Ami minket illet, a férfiaknál címvédő Ferencváros női együttese ugyan nem lehetett bajnok az idén, mert a csonka idényben a Simple női ligában nem hirdetett eredményt a Magyar Labdarúgó-szövetség, de a női BL-indulást eldöntő hárommérkőzéses párharcot ők nyerték.

Visszatérve a Real Madridra, a klub az építkezés helyett a gyors bevásárlást választotta, a madridi székhelyű, 2014-ben alapított CD Tacón csapatát „lábon” megvették kicsivel több, mint 100 millió forintért. A klub az átalakulást megelőzően olyan játékosokkal erősített (s ők is átkerültek most a Femeninóba) mint a Manchester City és a Paris Saint-Germain korábbi sztárja, a 2019-es aranylabdára is jelölt svéd olimpiai ezüstérmes Kosovare Aslla­ni, valamint az AC Milan brazil középpályása, Thaisa. Az 1988 óta zajló spanyol női bajnokságban, a Primera Divisiónban az utóbbi tíz évben a főszerepet – nem meglepő – a Barcelona és az Atlético Madrid játszotta.

Kapcsolódó írásaink