Sport

Huszonnégy órás tájfutó verseny az Alföldön

Rekordszámú nevezés érkezett a minden második évben sorra kerülő 24 órás hazai tájékozódási futó váltóversenyre az idén. A tavaszi szezon törlése után a hétvégi verseny lesz az idei első komolyabb megmérettetés a tájfutóknak.

Huszonnégy órás tájfutó verseny az Alföldön
Összesen százan neveztek a hétvégi versenyre
Fotó: Nemzeti Versenysport Szövetség

Alföldi terepre látogat július 4-én, szombaton a hagyományos 24 órás váltóverseny, Ágasegyháza határában vágnak neki az indulók az embert próbáló kihívásnak. A hatfős csapatok első futói 10 órakor rajtolnak el, a verseny másnap délelőtt 10 óráig tart. A futókra 30-50 perces pályák várnak, a győztes az a csapat, amelyik a legtöbb pályát teljesíti a 24 óra alatt. A legjobbaknál már a taktikának is nagy a szerepe, hiszen a csapatvezetők feladata eldönteni, hogy a különböző hosszúságú és nehézségi fokú pályák közül melyik futóhoz melyik illik a legjobban. Egy futóra átlagosan négy óra versenyzés jut, ennek egy része éjszaka, a fejlámpák fényénél. A 24 órás futam mellett rendeznek 12 órást is azoknak, akik az egész napos versengést túl hosszúnak találják. Összesen százan neveztek, a fő számban, a 24 órás váltón 29 csapat indul.

„A járvány miatt ki vannak éhezve a tájfutók, illetve mivel a Dél-Alföld Sportjáért Alapítvány uniós pályázatból rendezi a versenyt és így idén nincs nevezési díj, ezért hihetetlen erős a mezőny. Gyakorlatilag a teljes felnőtt-junior-ifi hazai elitmezőny részt vesz a versenyen, ami annak is köszönhető, hogy elmaradtak a világversenyek a nyáron” – nyilatkozta Szlávik Zoltán, a verseny főszervezője.

A 24 órás megmérettetés után hamarosan indul az egyéni versenyszezon is: július végén az Őrség Kupa nyitja a sort, augusztusban pedig minden hétvégén országos rangsoroló versenyt rendeznek.

Kapcsolódó írásaink