Sport

Két nemzetközi sakknagymester tette nevetségessé a rasszista vádakat

Erős védelem

Anatolij Karpov (képünkön) nemzetközi nagymesternek elege van az új keletű vitából, amely szerint a sakk rasszista, mert mindig a fehér lép elsőnek.

Két nemzetközi sakknagymester tette nevetségessé a rasszista vádakat
Anatolij Karpov
Fotó: AFP

Minden idők egyik legnagyobb sakkozója azok után szólalt meg az orosz RT Newsban, hogy Ausztráliában a közszolgálati ABC rádióállomás komolyan gondolta, hogy érdemes vitát gerjeszteni szeretett sportága rasszizmusa kapcsán. A 64 fekete–fehér négyzetrácson egy-egy sakkjátszma ugyanis mindig azzal kezdődik, hogy a fehér bábuval játszó nyit. „Megkezdődött a teljes őrület időszaka – mondta a sokszoros világbajnok, kilencszeres Sakk-Oscar-díjas. Mi köze van ennek az egésznek az évszázados játékhoz?” Korábbi ellenfele, Garry Kaszparov hasonlóképp felkapta a vizet: „Ha valaki attól tart, hogy a sakkjáték rasszista, kérjük, vesse fel a gót is, ahol először a fekete lép, ahelyett, hogy bolondságokat terjesztene az adófizetők pénzének pazarlásával egy állami műsorszolgáltatónál.”

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom