Sport

Benzemát épp szeretik a franciák

Labdarúgás. Öt éve nem játszhat a Kékek között, még csak meg se hívják

Még mindig téma az európai sajtóban Karim Benzema varázslatos vasárnapi sarkalása, amellyel ziccert alakított ki az Espanyol elleni spanyol bajnoki mérkőzés egyetlen gólja előtt. Még a franciák is beszálltak a hozsannázásba, pedig ott, ahogyan a spanyol Marca is fogalmazott, nem egyöntetű a népszerűsége.

Benzemát épp szeretik a franciák
Idén nyáron Benzema a legjobb francia
Fotó: AFP/Avier Soriano

Tulajdonképpen ez adja a helyzet lényegét: ismét felvetődött, hogyan létezik, hogy a legjobb formában lévő francia csatár már öt éve nem szerepel a világ legjobb válogatottjában? A nemzetközi futballéletet követők persze tudják a választ, a Real Madrid középcsatára hadban áll Didier Deschamps-pal, aki az emlékezetes, Mathieu Valbuena kárára született (állítólagos) zsarolási akció óta nem hajlandó Benzemát beválogatni.

Távol álljon tőlünk, hogy almát és körtét vagy akár két különböző stílusú, habitusú, intellektusú francia középcsatárt összehasonlítsunk, de akadt már a Kékeknek hasonló ügye, nagyjából negyedszázaddal ezelőtt, amikor az angol Premier League-ben szupersztárnak számító Éric Cantonát mellőzte Aimé Jacquet, az akkori szövetségi kapitány, az első világbajnok francia válogatott főnöke.

Deschamps-nak könnyebb a dolga, hiszen a Benzema-mentes fél évtizedben olyan csatárokat tudott pályára küldeni, mint Antoine Griezmann, Kylian Mbappé és Olivier Giroud, hogy csak hármat említsünk. Most, hogy a Ligue 1 nem indult újra, s ezért Mbappé nem játszik, a francia ítészek véleménye is az: 2020 nyarán Benzema a legjobb francia csatár. A 33. évében járó center az elmúlt években, bármilyen furán is hangzik, a Real Madrid legendája lett. Ki gondolta volna róla, hogy a kis megszakítással a királyi titulust viselő patinás klubban Benzema az ötödik legtöbb gólt szerzett játékos, sőt, a 21. században csupán Cristiano Ronaldo volt eddig eredményesebb nála?

Kapcsolódó írásaink

Lewandowski és a Bayern nagy tavasza

ĀLabdarúgás. Thomas Müller az utolsó fordulóban csúcsot állított fel, csapata elérte a százgólos határt, a Bundesliga magyarjai közül Gulácsin kívül Sallaié a legjobb idény

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom