Sport

A Fradi-címvédés titka a védelem

Labdarúgás. Az újonc ZTE mellett a Puskás Akadémia lépte a legnagyobbat előre a 2019–2020-as idényben – Kifejezetten sok, tíz edzőcsere is volt a szezonban

A labdarúgó NB I. a múlt hét szombatján befejeződött 2019–2020-as idénye szó szerint számos érdekességet hozott. A statisztikákat, a számokat kedvelők figyelmébe ajánljuk az alábbi gyűjtést.

A Fradi-címvédés titka a védelem
A Fradi játékosai a 31. bajnoki trófeával a Groupama Arénában
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Mindössze három fővárosi csapat szerepelt a tizenkét csapatos mezőnyben, még soha nem akadt kevesebb budapesti csapat egy élvonalbeli szezonban. (1926-ig csak futballértelemben vett budapestiek szerepeltek a legmagasabb osztályban.) Most, miután a Kaposvár és a Debrecen kiesett, az MTK és a Budafok feljutott, alapvetően változott az arány, a tizenkettőből öt klub is budapesti lesz. Ha már a Loki kiesésénél tartunk: folytatódott a tendencia, sorozatban negyedik évben is egy korábbi bajnok búcsúzott az elittől.

A Ferencváros elsősorban a védelmének köszönhette a bajnoki címét (túl azon, hogy messze a legerősebb a játékosállománya), lassan közhelyszerű megállapítás lesz, hogy 2017. április 15. óta veretlen az NB I.-ben a Groupama Arénában, az ellenben kiemelendő, hogy otthon az egész idényben mindössze hat gólt kapott, ilyenre még nem volt példa a mostani bajnoki szisztéma bevezetése óta. A zöld-fehérek huszonhárom győzelméből tíz 1–0-s volt, ugyanez a hazai meccsekre vetítve: tizennégy győzelemből nyolc.

Évek óta a „második erő” a MOL Fehérvár a bajnokságban, amely a legutóbbi tizenegy idényből hetet zárt ezüstérmesként. Mivel hármat megnyert, 2009 óta mindössze egyszer maradt le az első két hely valamelyikéről. Az újonc ZTE-n kívül a legnagyobbat a Puskás Akadémia lépett előre a 2018–2019-es végtáblázathoz képest, hetedikből lett harmadik, története során mindössze másodszor zárt a mezőny első felében. Ugyancsak a klubtörténet legjobb helyezését érte el a Mezőkövesd, amely negyedik lett.

A két tradicionális fővárosi csapat közül a Magyar Kupát is megnyerő Bp. Honvédnak volt nyugodtabb szezonja – legalábbis az első négy forduló után, ott ugyanis nem szerzett pontot. Elismerésre méltó, hogy bár az elmúlt három idényben (a bajnoki címnyerés óta) folyamatosan változott a kispestiek kerete, egyedüliként a mezőnyből a teljes szezont albérletben játszották végig, mégis két negyedik hely után most ötödikek lettek. Az Újpest – sokak szerint – az edzőváltásnak köszönheti a bennmaradását. Predrag Rogannal több hazai mérkőzést játszott a csapat, azokon javult igazán látványosan a mérleg. Az első tizenkettőn éppen úgy tizenkét gólt szereztek, mint az utolsó ötön, az utolsó öt, a Szusza Ferenc Stadionban játszott meccséből négyet is megnyertek.

Egy edzőváltástól táltosodott meg a ZTE is. Ha már itt tartunk, a korábbi évekhez képest kifejezetten sok, tíz edzőcsere volt a szezonban. A Kisvárda egy helyet javított, a Diós-győr – bármennyire is összezuhant a szezon végére – házi pontrekordot ért el a 12 csapatos bajnokságokat tekintve. A Kaposvár ellenben negatív csúcsokat ért el az utóbbi éveket tekintve, 80 góljánál többet legutóbb a Tatabánya kapott, még 2008-ban, 14 pontjánál kevesebbel a ZTE zárt 2012-ben az élvonalban.

Kapcsolódó írásaink