Sport

Gyülekeznek a csapatok az idénynyitóra Spielbergben

Forma–1. Fekete színűek lesznek a Mercedes átfestett Ezüst Nyilai a hétvégén kezdődő szezonban – A német istálló megfúrta a sprintversenyek bevezetését

Majdnem négy hónap csúszással a hétvégén elkezdődik a Forma–1-es világbajnoki sorozat Spielbergben, ahol mindjárt két futamot is rendeznek, 5-én és 12-én a Red Bull Ringen.

Gyülekeznek a csapatok az idénynyitóra Spielbergben
Minden rajtra kész az osztrák ringen, ahol 2014 óta rendeznek újra futamokat
Fotó: Facebook

Már érkeztek a csapatok Spielbergbe, ahol ugyan zárt kapuk mögött, szurkolók nélkül, de rajtolhat a világbajnoki sorozat. Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter engedélyezte a két futam megrendezését, de a világjárvány miatt szigorú egészségügyi előírások mellett. Például rendszeresen tesztelik a résztvevőket, a csapatok a szokásosnál kisebb személyzettel érkeznek, legfeljebb nyolcvanan segíthetik egy-egy istálló versenyzését. Az újságírók létszámát is jelentősen korlátozzák, csak húszan tudósíthatnak majd a versenyekről, így a július 19-i Magyar Nagydíjról is.

Mivel Ausztria után Angliában is két futamot rendeznek, a csapatok egyeztettek arról a javaslatról, hogy azonos helyszínen tartott második futamon ne hagyományos időmérő edzések, hanem sprintfutamok döntsenek a rajtsorrendről. Ezeken a rövid szombati versenyeken a világbajnoki pontverseny állásának fordított sorrendjében álltak volna rajthoz a versenyzők. A csapatok többsége támogatta ugyan a javaslatot, azonban a Mercedes nem, ezért a szabálymódosítás elmaradt.

A német istálló azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy a versenyautóját fekete színűre festette, ezzel támogatva az egész világon végigvonuló rasszizmus és a diszkrimináció elleni küzdelmet. A német csapat 1954 óta ezüst színű versenyautókkal szerepelt, azonban az új szezon teljes ideje alatt a fekete festést fogják használni. Ezt Toto Wolff csapatfőnök azzal indokolta: „A rasszizmusnak nincs helye a sportban: ez a Mercedes fő hitvallása. Ez nem ér semmit azonban, ha csendben maradunk. A hangunkat és világméretű platformunkat arra használjuk, hogy felszólaljunk a tisztelet és az egyenlőség érdekében, így az Ezüst Nyilak 2020-ban a csapat és a sportág sokszínűségéért való elkötelezettségüket mutatva feketére festve fognak szerepelni.”

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom