Sport

Jürgen Klopp: Nem akarok szobrot magamnak

Labdarúgás. A Liverpool ünnepelt, a vörösök harminc év után szerezték meg újra az angol bajnoki címet

Ha egy csapat harmincéves várakozás után megnyeri az angol bajnoki címet, a polgármesteri kérés aligha tudja otthon tartani a szurkolóit. Percekkel azt követően, hogy a Chelsea Manchester City elleni győzelmével biztossá vált a Liverpool FC 2019–2020-as angol bajnoki címe, a vörösök több ezer híve az Anfield Roadon ünnepelt.

Jürgen Klopp: Nem akarok szobrot magamnak
Ünneplők az Anfield Roadon. Akadtak, akik még a szájmaszktól is megszabadultak
Fotó: AFP/Oli Scarff

„Sokakon volt szájmaszk, s majdnem mindenkinél piroeszköz” – számolt be a helyszínről az egyesület egyik fanatikus angol híve. Még hozzátette: Ha elindultál, biztos lehettél abban, hogy „sohasem mész egyedül”. Mondata nyilván érthető utalás a Liverpool indulójára, talán az sem túlzás, jelmondatára, a You’ll Never Walk Alone-ra. (Ritkán kerül elő, talán érdemes megemlíteni, mi köze van a dalnak egy magyar szerzőhöz. Kicsi, de van: a nóta először Richard Rodgers és Oscar Hammerstein Carousel, magyarul Körhinta című, 1945-ös musicaljében hangzott el, amelynek alapja Molnár Ferenc Liliom című darabja. Liverpoolban a vörösök első, Bill Shanklyvel nyert bajnoki idényé­ben, a Gerry and The Pacemakers feldolgozásában lett népszerű.)

Liverpoolban soha még nem vártak harminc évet egy újabb bajnoki címre a szurkolók, pedig az egyesület már 128 éves. Az 1990-es diadal a klubtörténet tizennyolcadik elsőségét jelentette az angol élvonalban, ami akkor rekordot jelentett. S nagyon nehezen született meg a tizenkilencedik. Amikor karácsony táján a már idézett szurkoló magabiztosan azt mondta: „most már semmi sem állíthat meg bennünket, végre bajnokok leszünk”, nehéz lett volna vitatkozni vele. Alkalmasint akkoriban az volt a legélesebb kérdés a Poollal kapcsolatban, vajon hány rekorddal fejezi be az idényt a Premier League megnyerése mellett. Ám Angliát is elérte a koronavírus-járvány, s a vörösök elsősége egészen az újrakezdésig veszélybe került. Attól kezdve nem.

Jürgen Klopp azt mondta a Sky Sportsnak: „Nem akarok szobrot magamnak, ez nem célom. Az biztos, hogy jó időszakban van a csapat, elég fiatal ahhoz, hogy még újabb trófeákért induljunk. Egy kicsit olyan most, mint tavaly, amikor megnyertük a Bajnokok Ligája döntőjét: nagyszerű pillanat, jó volt megélni, de az van az emberben: gyerünk tovább!”

Jürgen Kloppnál most kevés népszerűbb ember akad Liverpoolban, s szinte nem születik a címnyerés után olyan elemzés, amely ne őt hozsannázná. Szerepe elvitathatatlan, mint ahogyan az is, hogy az elmúlt harminc évben (pedig akadtak a klubnak nagyszerű edzői, mint Gérard Houllier, a visszatérő Ken­ny Dalglish, Brendan Rodgers, s az eredményeket tekintve mindannyiuk előtt Rafa Benítez) ő a vörösök első edzője, akinek a győzelmi mutatója hatvan százalék fölötti. Nem állítható, hogy az a sikereinek a záloga – hiszen a német légiósok egyáltalán nem rosszak –, de ő nem élt azzal a lehetőséggel, hogy honfitársaira alapozza a csapatát, ahogyan Wenger sok franciát szerződtetett, annak idején Vialli idején érkeztek olaszok a Chelsea-hez, vagy Mourinho is szívesen vitt portugálokat a Stamford Bridge-re. De hogy a Liverpoolnál maradjunk: Rafa is előszeretettel szerződtetett spanyolokat. Klopp a hiányposztokra szerződtetett jó játékosokat, ritka eredménnyel: a kulcsjátékosnak szánt nagy igazolások közül senkivel sem lőtt mellé. Szerencséjére 2018 nyarán rátalált a legjobb csatárhármasra, majd megacélozta a védelmet, és megszerezte a világ jelenlegi legjobb kapusát.

A Liverpoolnak jó esélye van arra, hogy a mostani csúcsa (még egyetlen csapat sem lett bajnok Angliában hét fordulóval a zárás előtt) mellé még továbbiakat állítson fel a hátralévő hetekben, de történjen bármi is augusztus első hétvégéjéig, az idény zárásáig, a Liverpool hívei már boldogok. Angol sajátosság, hogy számukra a mostani bajnoki cím legalább annyit ér, mint a 2019-es Bajnokok Ligája-diadal.

Mi pedig rögzítsük: a topligákban a mostani szezon a német edzőké. Ahogyan 2017 az olaszoké volt Conte a Chelsea-vel, Ancelotti a Bayernnel, Allegri a Juvéval nyert (s ahogyan Marco Rossi a Honvéddal), 2020 a németeké Hansi Flick a Bayernnel, Thomas Tuchel a PSG-vel, Jürgen Klopp a Liverpoollal diadal-maskodott.

Premier League, 31. forduló. Chelsea–Manchester City 2–1, Southampton–Arsenal 0–2, Burnley–Watford 1–0.
Az élcsoport: 1. Liverpool 86 pont (már bajnok), 2. Manchester City 63, 3. Leicester 55, 4. Chelsea 54.
 

La Liga, 31. forduló. Betis–Espanyol 1–0, Eibar–Valencia 1–0.
Az élcsoport: 1. Barcelona 68, 2. Real Madrid 68, 3. Atlético 55, 4. Sevilla 53.

Kapcsolódó írásaink