Sport

Kihívásokra kész a gyengébb nem

Sportmenedzsment. Száznegyven év után először lett női versenyigazgatója a US Opennek

A női sportvezetők száma világméretekben még mindig jelentősen elmarad a férfiakétól. A sport ugyan már régóta nem az erősebb nem privilégiuma, de az edzők, sportvezetők körében változatlanul érzékelhető a férfiak dominanciája. Ezen a trenden ütött most lyukat Stacey Allaster kinevezése a US Open élére.

Kihívásokra kész  a gyengébb nem
Chris Evert, Belinda Bencic és Stacey Allaster a 2015-ös Indian Wells-i tenisztornán
Fotó: AFP/Getty Images/Julian Finney

Történelmi kinevezést kapott Stacey Allaster. Ő az első női tornaigazgató az amerikai nyílt teniszbajnokság 140 éves históriájában, de nem lesz könnyű dolga a posztot 2012 óta betöltő David Brewer után, ugyanis egy olyan Grand Slam-tornát kell tető alá hoznia, amely a koronavírus-járvány idején több hónapra leállt profi teniszsportba lehel életet. Nézők nélkül. Rendkívüli egészségügyi óvintézkedések és a megszokottól eltérő lebonyolítás szerint. No de az 56 éves kanadai állampolgárságú floridai sportvezető nem ijed meg a saját árnyékától. Nem véletlenül töltött el kilenc évet az elit női teniszversenyeket szervező WTA elnökeként, majd ügyvezető igazgatójaként (mindkét esetben férfi kihívója volt a posztért), majd kapott fontos tisztséget 2016-ban az amerikai teniszszövetségben. Innét pályázta meg a négy Grand Slam közül a New York-i torna versenyigazgatói székét. Olyan támogatója volt, mint a szövetség elnöke, Patrick
Galbraith. A két szerbiai adoptált gyereket nevelő Allaster asszonynak nem lesz könnyű dolga, de a WTA élén már bebizonyította, bátran változtat a lejárt szavatosságú, kevésbé sikeres üzleti modelleken.

Egy másik sikersportágban is egyre komolyabb szerepet kapnak a nők. Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke öt éve vette át a sportág irányítását, s kezdettől fogva előszeretettel támaszkodott a nőkre, nevezte ki őket fontos pozíciókba maga mellé. S éppen ezen nők adtak hasznos ötleteket a kétszeres olimpiai bajnok elnöknek, hogy a világjárvány miatti leállások idején – amikor az atléták egyéni edzéseit már meg lehetett oldani, de a versenyeket még nem – hogyan lehetne mégis, legalább virtuálisan versenyezni. Coe női beosztottjainak az ötlete volt az először május 3-án a férfi rúdugrók számára szervezett „kerti rangadó”, amely azóta több atlétikai számban is sikeresen zajlott. Örültek neki a viadalra kiválasztott top sportolók és a szövetség videómegosztó és közösségi oldalainak látogatottsága is az egekbe szökött. Friss siker a szerdán bejelentett hír is: 233 év után női elnöke lesz a Marylebone Cricket Clubnak, Clare Connor ex női csapatkapitány.

Érdemes tehát hagyni a nőket kibontakozni sportvezetőként. És van is e téren teendő bőven. Az elemzések azt mutatják, jelenleg is mélyen alulreprezentált a gyengébb nem a sportszervezetek vezérkarában, menedzsmentjében. Egy közelmúltbeli sydney-i elemzés szerint a világ sportszövetségeiben elnöki szerepkört csupán hét százalékban töltenek be nők (elsősorban nem olimpiai, kisebb jelentőségű és létszámú sportágakban), de még a nemzetközi sportszervezetek igazgatótanácsaiban is csak elvétve (16,3 százalék) találhatók nők.

Kapcsolódó írásaink