Sport

Megfelelő úton halad a magyar ötkarikás sport

Olimpia. A régi-új elnök, Kulcsár Krisztián megköszönte a bizalmat, és azt nyilatkozta, folytatja a Magyar Olimpiai Bizottság élén megkezdett munkát

Az elnökség és az elnök eddigi munkájáról mondott véleményt a tagság, amikor vasárnap majdnem egyhangú szavazással újraválasztották a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökének Kulcsár Krisztiánt. A régi–új elnökkel az olimpia világnapján beszélgettünk a járvány okozta nehézségekről és az elkövetkező négy év feladatairól.

Megfelelő úton halad a magyar ötkarikás sport
Az olimpiai mozgalom egy nagy család, amelyben érződik az összetartás ereje
Fotó: MH/Purger Tamás

− Mi indokolta, hogy fél évvel a tervezettnél előbb tartották meg a tisztújító közgyűlést?

− Eredetileg a tokiói olimpia után, ősszel lett volna a választás, de a járvány miatt a nyári játékokat jövőre halasztották. Az elnökség megvizsgálta az új helyzetet, s úgy határozott, hogy továbbra is tartsuk meg ebben az évben, de hozzuk minél előbbre a közgyűlést. Mindezt azért, hogy a megválasztott vezetésnek legyen elég ideje előkészíteni a jövő évi nyári játékokon való részvételt. Ha a tokiói olimpia utánra halasztottuk volna a választást, akkor az alapszabályunkban előírt négyéves ciklust nem tudtuk volna betartani, valamint a 2022-es pekingi téli játékokhoz is túl közel lettünk volna.

− Mit jelent önnek, hogy százhárom igen és három nem szavazattal választották meg újra?

− Jól esett ez a szavazati arány, szeretném azt gondolni, hogy ebben az is tükröződik, hogy az elnökséggel helyesen tűztük ki a célokat, és megfelelő úton haladunk a magyar olimpiai mozgalom sikereinek folytatásáért.

− A közgyűlésen nem voltak viták, a voksolás is papírforma eredményeket hozott. Ennyire egységes jelenleg a magyar olimpiai mozgalom?

− Örömmel hallom. Az olimpiai mozgalmat egy nagy családnak tekintem, és nekem az a természetes a családi viszonyokat illetően, ha kifelé az összetartás és a harmónia érződik. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a döntések előkészítésekor ne lennének véleménykülönbségek vagy részletekbe menő viták. A közgyűlés hangulata mindössze azt bizonyította, hogy az egyes ügyek jól lettek előkészítve és konszenzusos határozatok születtek.

− Az olimpikonjaink számára mit jelent a nyári játékok halasztása?

− Nem szeretnék általánosítani. Az idősebb élsportolóinknak nem jött jól a halasztás. Nehezen élik meg, hogy plusz egy évet kell készülniük az olimpiára. Ugyanakkor sok fiatal, tehetséges sportolónk is szerzett már kvótát, vagy teljesítette az olimpiai szintet. Ők egy év alatt tovább fejlődhetnek, s így eredményesebben szerepelhetnek Tokióban.

− A halasztás mennyire befolyásolhatja a magyar sport eredményességét?

− Ha abból indulunk ki, hogy a magyar sport az elmúlt évtizedben, részben a jelentősen megnőtt állami támogatás hatására, mennyiségileg és minőségileg is erősödött, akkor az időpont-változtatás – ha lényegesen talán nem is – de csakis pozitívan befolyásolhatja az eredményességet.

− Milyen hatással lehetne a világ sportjára, ha a járvány miatt elmaradna a következő évre áttett tokiói olimpia is?

− Erről a feltételezésről ne beszéljünk… Ez nem fog előfordulni!

− A következő négyéves ciklusban miben kell változtatni ahhoz, hogy a sikersorozat az olimpiákon folytatódjon?

− Igazság szerint mi, a magunk részéről nem látjuk szükségét, hogy a 2017-ben felvett irányon változtassunk. A tagság az előző ciklusban elfogadta a MOB szervezeti stratégiáját, amelyben 2028-ig meghatározta az irányvonalat. Alapvető prioritás, hogy a szervezetünket, működésünket, sportszakmai munkánkat összhangba hozzuk a Nemzet­közi Olimpiai Bizottság irányelveivel. Ennek a munkának az eredménye például a MOB Etikai Bizottsága amit tavaly, valamint a Sportolói Bizottsága amit 2018-ban hoztunk létre.

− Hogyan és mikor ünneplik a MOB 125. születésnapját?

− December 19-én lesz 125 éve, hogy megalakult a MOB. Nem hivalkodóan, de méltóképpen megünnepeljük ezt a szép jubileumot, lesz mire emlékezni, lesz mire büszkének lenni.

Kapcsolódó írásaink