Sport

Szinte egyhangúlag választották újra Kulcsár Krisztiánt

MOB-közgyűlés. Jövőre is biztosítja a kormány a sikeres olimpiai szerepléshez szükséges állami támogatást

Újabb négy évre Kulcsár Krisztiánt választották meg elnöknek a Magyar Olimpiai Bizottság tisztújító közgyűlésén, a nyári sportágakért felelős alelnök Schmidt Gábor, a téliekért felelős Deutsch Tamás lett, a főtitkár Vékássy Bálint maradt.

Szinte egyhangúlag választották újra Kulcsár Krisztiánt
Szavaznak a küldöttek a MOB közgyűlésén. Balról Wladár Sándor úszó olimpiai bajnok, mellette Erdei Zsolt ökölvívó olimpiai bronzérmes
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A hazai olimpiai mozgalom egységét és vezetőinek eredményes munkáját bizonyítja, hogy zajos vitáktól mentes volt a Magyar Olimpiai Bizottság tisztújító közgyűlése. A tagságot Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntötte, aki beszédében hangsúlyozta, hogy a tokiói olimpia elhalasztása miatt nemcsak a sportolóknak és a sportszakembereknek kellett újratervezniük az életüket, hanem a szövetségeknek és a kluboknak is a saját működésüket. Kiemelte: a világon Magyarországon állt le a legkésőbb és indult újra a leghamarabb a sportélet. „A kormány az idei évi támogatással megegyező mértékű forrást biztosít a jövő évre is, ennek megfelelően elmondható, hogy az eredményes szerepléshez szükséges támogatás rendelkezésre fog állni” − hangsúlyozta Szabó Tünde.

A választáson az elnöki tisztséget 2017 májusa óta betöltő Kulcsár Krisztián − aki egyedüli jelölt volt − a tagságtól 103 támogató szavazatot kapott, hárman pedig nemmel voksoltak. Az elnök székfoglalójában köszönetet mondott a tagság bizalmáért, és azt mondta, folytatja a munkát a kijelölt úton, a közgyűlés által elfogadott, 2028-ig tartó stratégia szerint.

A nyári sportágakért felelős alelnök 100 igen és öt nem szavazattal Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke; a téli sportágakért felelős alelnök 90 igen és 16 nem szavazat mellett Deutsch Tamás, az MTK elnöke lett. Ezután hét új elnökségi tagot is választottak, ezekre a pozíciókra összesen 16-an pályáztak. A tagság döntése alapján az elnökségbe Vári Attila (76 szavazat), Magyar Zoltán (68), Wladár Sándor (66), Markovits László (65), Kovács Antal (64), Imre Géza (63) és Pálinger Katalin (54) került be. Mindannyian korábbi kiváló sportolók, négyen olimpiai bajnokok.

Miután a közgyűlés egyhangúlag módosította a szervezet alapszabályát, valamennyi frissen megválasztott tisztségviselő megbízatása a párizsi olimpiát követő, legkésőbb 2024. szeptember 15-ig megtartandó tisztújító közgyűlésig szól.

A közgyűlés után a MOB új elnöksége megtartotta alakuló ülését, amelyen a következő négy évre is bizalmat szavaztak a korábbi főtitkárnak, Vékássy Bálintnak. Az ülésen Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke úgy fogalmazott: „A támogatottság önmagáért beszél, az elvégzett munka teljes elismerését jelenti”. A nemzet sportolója gratulált az újraválasztott elnöknek.

Azt mondta, Kulcsár Krisztián elnökként bizonyította, hogy mindenkivel jól együtt tud működni – legyen az sportoló, sportszervezet vagy a kormányzat, a sportirányí­­­-tás –, valamint valamennyi területen sikeresen vezeti az ötkarikás szervezetet.

Kapcsolódó írásaink